DPÜ’de Arşiv Belgeleri Işığında Filistin Gerçeği Konuşuldu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Yazar Nermin Taylan Erkutlu’nun konuşmacı olarak katıldığı Arşiv Belgeleri Işığında Filistin Gerçeği başlıklı etkinlik düzenlendi.

DPÜ, Arşiv Belgeleri Işığında Filistin Gerçeği konulu etkinliğe ev sahipliği yaptı.

FEF Germiyanoğlu Yakup Bey Salonu’nda Tarih Birliği Topluluğumuz tarafından düzenlenen etkinliğe Yazar Nermin Taylan Erkutlu'nun yanı sıra Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, rektör danışmanlarımız Prof. Dr. Arif Kolay ve Doç. Dr. Erdal Aday, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Etkinlikte konuşan Nermin Taylan Erkutlu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına dair tarihî belgeleri paylaşarak II. Abdülhamid'in, siyonizmin kurucusu Theodor Herzl ile yaptığı görüşmede devletin asla toprak vermeyeceğini ya da satmayacağını belirten kanıtları sundu. Bu dönemde Yahudi yerleşimcilerin takip edildiğini ve toprak satışının önüne geçmek için elle tapu hazırlamanın yasaklandığını ifade eden Erkutlu, söz konusu görüşmede Herzl'in Osmanlı Devleti'ne sunduğu mektupta, Yahudi yerleşimcilerin ekonomik destek vaat ettiğini ve İngilizlere olan borcun ödenmesinde yardımcı olabileceklerini söylediğini belirtti. Filistinlilere ait toprakların satılmaması için II. Abdülhamid'in aldığı önlemleri vurgulayan Erkutlu, o dönem bu konuda yalan haberlerin çıkmasının ardından Osmanlı hükümetinin sert bir şekilde yalanlamada bulunduğunu kaydetti. Son olarak Erkutlu, Herzl'e toprak verildiği yalanının Avrupa'da yayılmasına karşı Osmanlı hükümetinin yaptığı sert cevabı ve yalanlara karşı verilen mücadeleyi belgelerle açıkladı.

Nermin Taylan Erkutlu'nun sunumları öğrencilerimiz tarafından ilgiyle izlendi. Erkutlu daha sonra öğrencilerimizden gelen sorulara yanıt verdi.

Etkinliğin ardından Nermin Taylan Erkutlu'ya günün anısına hediye takdiminde bulunuldu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 28 Kasım 2023, Salı / 494 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler