DPÜ’den Ahmet Yakupoğlu’na Özel Etkinlik

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin, Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun doğum günü anısına düzenlediği etkinlikler, Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde gerçekleştirildi.

DPÜ, Ahmet Yakupoğlu'nu doğum gününde özel etkinliklerle andı.

Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, dekanlarımız, Hat Sanatçısı Prof. Uğur Derman ve Tezhip Sanatçısı Prof. Dr. Çiçek Derman Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Mustafa Demir ile okulun Görsel Sanatlar Öğretmeni Şaban Uysal, Ressam Halil Kırkıl, personelimiz, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Ut Sanatçısı Necati Çelik’in müzik dinletisiyle başlayan etkinliğin panel bölümüne Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak moderatörlük etti.

REKTÖR KIZILTOPRAK: GENÇLERİMİZ YAKUPOĞLU GİBİ BÜYÜK ATALARA SAHİPLER

DPÜ olarak Ahmet Yakupoğlu’nun hatırasını yaşatmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Kızıltoprak, konuşmasına şöyle devam etti:

Ahmet Yakupoğlu Millî Mücadele'nin zor yıllarında dünyaya geldi. Liseyi bitirene kadar Kütahya’da yaşadı. Sonra çok arzuladığı resim sanatında kendini geliştirmek için İstanbul’a gitti. Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in hayatındaki dönüm noktası bildiğiniz gibi Ahmet Kutsi Tecer ile tanışmasıdır. Ahmet Yakupoğlu’nun da hayatındaki dönüm noktası 1941 yılı baharında Vahitpaşa Kütüphanesi'nde Ordinaryus Prof. Dr. Süheyl Ünver ile tanışmasıdır. Bir insan çok değerli bir sanatkarın ortaya çıkmasına katkı sağlıyor. Bir görüşme, bir anlık bakış, bir dakikalık tanışma, bir insanın ve bir şehrin hayatını nasıl değiştiriyor, onu biz Ahmet Yakupoğlu’nun özgeçmişine baktığımızda görüyoruz.

Yakupoğlu, Türk sanatına önemli katkılarda bulunmuş büyük bir sanatçıdır. Hıdırlık Mescidini, Ana Sultan Türbesini, Gaybi Efendi Türbesini, Gür Çeşmeyi, Darülkurrayı biz onun resimlerinden hatırladık. Bugün bu eserler restore edilip Kütahya'nın ve Türk-İslam medeniyetinin özgün hâlleriyle hizmetine sunuluyorsa bunda rahmetli Yakupoğlu'nun büyük katkısı var. Nur içinde yatsın. Bütün gençlerimiz böylesine büyük atalara sahip oldukları için övünsünler. Gençlerimiz onların yerini almak için gayret etsinler. Temennimiz ve duamız budur.

Rektörümüzün ardından söz alan Prof. Dr. Çiçek Derman ve Prof. Uğur Derman, konuşmalarında Ahmet Yakupoğlu'nun yaşamından, onunla yaşadıkları anılardan bahsettikten sonra Yakupoğlu'nun sanatçı kişiliği, sanatındaki özgün ayrıntılar ve Kütahya sanatındaki yeri hakkında anlatımlarda bulundular.

Etkinliğin sonunda Rektörümüz tarafından Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Çiçek Derman, Necati Çelik,  Halil Kırkıl, Mustafa Demir ve Şaban Uysal'a plaket ve teşekkür belgesi takdiminde bulunuldu.

Panel bölümün ardından etkinlik Ressam Halil Kırkıl’e ait eserlerin yer aldığı serginin açılış yapıldı. Etkinliklerin son bölümünde Şaban Uysal tarafından yapılan Ahmet Yakupoğlu’nun bal mumu heykel ilk kez sanatseverlerle buluştu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 21 Kasım 2023, Salı / 1307 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, ahmet yakupoğlu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler