DPÜ’den Ahmet Yakupoğlu İçin Anma Etkinlikleri

Kütahya’nın yetiştirdiği en büyük sanatçılardan Ahmet Yakupoğlu’nun ölümünün yedinci yıl dönümü dolayısıyla DPÜ tarafından çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Ahmet Yakupoğlu, ölümünün yedinci yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Yakupoğlu için ilk tören Ahi Erbasan Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle ve dualarla anılan Ahmet Yakupoğlu için düzenlenen ikinci tören, sanatçının restore edilen doğduğu evin açılışında gerçekleştirildi. Buradaki törene Kütahya Belediye Başkanı Âlim Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Özer Aydın ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, protokol üyeleri, akademisyenlerimiz ve Yakupoğlu'nun yakınları katıldı.

Anma etkinlikleri, Ahmet Yakupoğlu Müzesi'ndeki 1920'den 2023'e Ahmet Yakupoğlu Paneli'yle sürdü. Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, Kütahya İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Ahmet Yıldız ve Ressam Adil Özkan panelist olarak yer aldı.

REKTÖR KIZILTOPRAK: YAKUPOĞLU KÜTAHYA'DA YETİŞEN BİR DERVİŞTİR, ERENDİR

Panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, sözlerine "Bugün Ahmet Yakupoğlu’nu vefatının yedinci yıl dönümünde anmak için toplandık. Ahmet Yakupoğlu yaşadığımız asrın çok yönlü sanatkârlarından birisidir. Kütahya’nın bir değeridir. Germiyanlı olan atalarının sanat ve kültürle yoğurduğu Kütahya’da yetişen derviştir, erendir"diyerek başladı ve şöyle devam etti:

Yakupoğlu, üstatlarının el verdiği her sanat dalıyla ilgilenmiştir ve kendisini çok iyi yetiştirmiştir. İyi bir eğitim almasına rağmen kendisini öne çıkarmamıştır. Yakupoğlu, Kütahya’dır. Yakupoğlu bilinmeden Kütahya bilinemez, anlaşılamaz. O büyük usta Kütahya’nın tabiatını, mekânlarını, insanlarını, çeşmelerini, camilerini, kadim Türk evlerini resmetmiştir. Kendisi adeta Kütahya’nın gölgesidir. Bu büyük sanatçı Kütahya’nın Türkiye’de önemli bir şehir olduğunu bize öğretti. Kütahya’yı hayatının merkezi yaptı. Yakupoğlu’nun fırçasında şehrimizin renkleri resmedilir. Kütahya’nın ve İstanbul’un kadim tarihi eserlerini belgeleyen büyük bir muhafızdır. Bugün temsil ettiğim üniversitenin Yakupoğlu’nun doğduğu evi müze haline getirmesi ve onu bugün şehrimizle buluşturması benim için bir onurdur.

PROF. DR. SAYAR: YAKUPOĞLU'NUN RESİMLERİ RUHLUDUR

Panelistlersen Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar ise Yakupoğlu hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti:

Kütahya, Ahmet Yakupoğlu olmadan olmaz, boş kalır. Buna mukabil Ahmet Süheyl Ünver’i de Ahmet Yakupoğlu’nun hayatından çıkardığınızda, Yakupoğlu'nun kaderi Kütahya’nın dışarısına çıkmazdı. Ahmet Süheyl Ünver’i haftada bir ziyaretine giderdim. Söylediklerini de kayıt ederdim. Süheyl Hoca, Ahmet Yakupoğlu’nu keşfetmiştir. Yakupoğlu ile de Ünver vesilesiyle tanıştım. Allah yolunda talebe hocadan büyüktür. O yüzden Süheyl Hoca, Ahmet Abi'yi sevmiştir ve kendisinden büyük görmüştür. Ahmet Abi'nin resimleri ruhludur. Süheyl Hoca olmasa Ahmet Abi yine ressam olurdu ancak resimlerinde ruh bizlere ne kadar hitap ederdi bilemiyorum. Ben İstanbulluyum, Ahmet Yakupoğlu bana İstanbul’un bilmediğim yerlerini göstermiştir. Bir Kütahyalı olarak İstanbul’un güzelliklerini hepimizden iyi görür bilirdi. Onlar İstanbul’un güzel günlerini gördüler, bize de armağan bıraktılar.

YILDIZ VE ÖZKAN, YAKUPOĞLU İLE ANILARINI PAYLAŞTILAR

Prof. Dr. Sayar'ın ardından söz alan Kütahya İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Ahmet Yıldız ise Yakupoğlu ile tanışma hikayesini anlattıktan sonra şunları söyledi:

Kütahya bir taşra şehri olmasına rağmen çok büyük devlet adamları Ahmet Yakupoğlu’nu ziyarete gelirdi. Ben de bu vesileyle birçok devlet adamıyla tanıştım. Ahmet Yakupoğlu cömert bir adamdı, ziyaretine gelen herkese hediyeler verirdi. Ağaç ve tabiatı çok severdi. Halkın içinden biriydi. Mütevaziıydı, kibir ve gurur yoktu. Kendisini rahmetle anıyorum.

Panelistlerde Ressam Adil Özkan ise konuşmasında öğrencisi olduğu Ahmet Yakupoğlu ile anılardan söz etti.

Panelin ardından Ahmet Yakupoğlu'nun Kütahya Sokakları Resimleri adlı sergi, davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

Anma etkinlikleri Ahmet Yakupoğlu'nun evinde gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Üniversitemizin Türk Müziği Topluluğunun Tasavvuf Musikisi dinletisiyle sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 02 Ekim 2023, Pazartesi / 1236 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler