DPÜ’den Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen 12. Ulusal ve 7. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi, Kütahya’da düzenlenen törenle başladı.

DPÜ’nün düzenlediği 12. Ulusal ve 7. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi başladı.

Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültemiz tarafından Kütahya Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Valisi Musa Işın, Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Tavşanlı Kaymakamı Hayrettin Baskın, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Özer Aydın, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, dekanlarımız, il müdürleri, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, şu ifadeleri kullandı:

Kontrolsüz ve hızlı bir biçimde gelişen kentleşme ve sanayileşme süreci ile birlikte doğa tahribatı ve fiziksel çevre koşullarındaki bozulma günümüz insanını olumsuz yönde etkilemekte ve neslinin başlangıcından itibaren doğanın içinde ve doğayla bütünleşik durumda olan insanın doğa ile olan karşılıklı bağını zayıflatmakta ve hatta koparmaktadır. Bu nedenle artık doğaya dönüş gibi kavramlardan söz edilir ve bu durum sorgulanır durumdadır. Bu süreç insanların kent yaşamının getirdiği olumsuzluklardan kaçışında ve değişiklik amacıyla sakinlik-sessizlik ve doğaya yönelik olarak turizm istem ve tercihlerinin değişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda ele alındığında doğaya yönelik olarak değişen tercihler doğrultusunda turizm etkinliklerinin yürütülebileceği alanlara yönelik politikaların oluşturulması, planlanma çalışmalarının yapılması ve uygulanması gereklidir. Kırsal turizm de turistlerin, doğal ortamlarda tatillerini geçirmek ve değişik kültürlerle bir arada olmak amacıyla kırsal bir yerleşmeye giderek, konaklamaları ve o kırsal yerleşmeye özgü etkinlikleri izlemeleri ya da katılımlarıyla gerçekleşen bir turizm türüdür.

"KÜTAHYA KIRSAL TURİZM ALANLARI KONUSUNDA OLDUKÇA ZENGİN BİR ŞEHİR"

Türkiye’de kırsal turizm denildiğinde çoğunlukla doğa yürüyüşleri ve doğa sporlarını içeren açık hava ve rekreasyon etkinlikleri, alışveriş ve günübirlik yeme içmeyi kapsayan günübirlik köy ziyaretleri anlaşılmaktadır. İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerin çevresinde, Muğla ve Antalya gibi turistik merkezlerde, Bursa ve Safranbolu gibi tarihi ve kültürel zenginliklere sahip yerleşim yerlerinin çevresinde, antik kentlerin yakınlarındaki köylerde bu yönlü bir kırsal turizmin geliştiği görülmektedir. Bu konuda ilk örnekler 1980’li yıllarda görülmüştür. Türkiye’de kırsal turizm, yayla turizmi, eko turizm ve macera turizmi başlıklarında kamu ve özel sektör tarafından geliştirilmektedir. Ancak, kırsal turizm denilince ülkemizce öncelikle yaylalar gelmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca dünyadaki turizm tercihlerinde meydana gelen değişime koşut olarak 1990 yılında “Yayla Turizmi Projesi” başlatmıştır. Proje kapsamında Karadeniz Bölgesi ve Toroslar’da 26 adet yayla belirlenerek turizm merkezi kapsamına alınmıştır. Çalışmalar hâlen ülke genelinde devam etmektedir. Bakanlık, yayla turizminde, ülkemizin kendine özgü doğal ve kültürel değerleri olan yaylaların ve yayla yaşamının, koruma ve kullanma dengesi dikkate alınarak turizm etkinlikleri içinde değerlendirilmesini amaçlamıştır. 

Kütahya ili kırsal turizm alanları konusunda oldukça zengin bir şehirdir. Hem merkezinde hem de ilçelerinde yüksek potansiyele sahip birçok kırsal turizm destinasyonu yer almaktadır. Frigya Vadileri, Domaniç ormanları, Emet Tahtalı Barajı, Simav Gölcük Yaylası, Tavşanlı Göbel ve Vakıf Çamlığı, Murat Dağı gibi bir çok destinasyon turistlere doğal güzellikler sunmakta ve yeni ziyaretçilerini beklemektedir. Bu destinasyonların sürdürülebilir gelişimi bölgenin ileriki yıllarda kırsal turizm kapsamında gezen turistlerin de çekim merkezi olmasını sağlayacaktır. Bu bölgelerde kırsal turizmi geliştirme, turistlerin sosyal kullanım alanlarını arttırma, sürdürülebilir gelişimi sağlama adına kamu-özel kurum ve kuruluşlar çalışmalarına devam etmektedir. Bu bilgiler ışığında 12. Ulusal / 7. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi’nin tüm paydaşlar ve destekleyen kuruluşlarla birlikte ülkemize, milletimize ve şehrimize fayda sağlamasını temenni ederim

"TÜRK DÜNYASININ MEDENİYET MERKEZLERİNE ÖMRÜMÜZDE BİR DEFA GİTMELİYİZ"

Konuşmasının sonunda Erkin Vohidov'un 'O'zbegim' ve Yavuz Bülent Bâkiler'in 'Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamardır' şiirlerinden bölümler ile Pakistan ve Türk dünyasının çok sevdiği, tüm dünyaya dostluk mesajı veren Mevlânâ'dan rubai okuyan Prof. Dr. Kızıltoprak, konuşmasının sonunda şunları söyledi: 

Vohidov, 'O'zbegim' şiirinde Ali Şir Nevai'yi bambaşka bir yere koyar ve ondan 'Büyük Atam' diye söz eder. Bugün Nevai'nin Türk Devletleri Teşkilatının 4,5 milyon km2'lik alanından daha büyük bir etki sahası vardır. Türk dilinin büyük şairi olan Ali Şir Nevai, o etki sahasını "Orduların yapamadığını ben yazdığım şiirlerle yaptım, Türk dünyasını birleştirdim" diyerek iddialı bir şekilde açıklamıştır.

Bugün kırsal turizm kongresindeyiz. Ben turizmin için herhangi bir destinasyon arayan gençlere İslamabad, Semerkand, Buhara, Tirmiz, Taşkent, Tiran, Saraybosna, Bakü, Halep, Şam ve Kerkük gibi şehirleri hep tavsiye etmişimdir. Gençlerimizin bu şehirleri balayı alternatifi olarak değerlendirmelerini arzu etmişimdir. Türk dünyasının medeniyet merkezlerine ömrünüzde bir defa gitmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum" sözleriyle tamamladı.

"Kentten Kırsala Dönüş” temasıyla düzenlenen, kırsal turizm ve kalkınmanın sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel ve diğer çeşitli açılardan ele alınacağı kongre, 24 Eylül Pazar günü sona erecek.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 22 Eylül 2023, Cuma / 2031 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü tavşanlı uygulamalı bilimler fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler