Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi Açıldı

Kütahya’nın yetiştirdiği en büyük değerlerden Ahmet Yakupoğlu’na ait eserler ve eşyalarla birlikte sergi salonlarının yer aldığı Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi, Kütahya protokolünün katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi'nin açılışı için tören düzenlendi.

Maltepe Mahallesi Yakupoğlu Sokak'ta Ahmet Yakupoğlu'nun evinin yanında Üniversitemiz tarafından inşa edilen müzenin açılışı için düzenlenen törene Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Kütahya Barosu Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Murat Kırbaç, İl Genel Meclis Başkanı  Muammer Özcura, dekanlarımız, STK temsilcileri, personelimiz, Ahmet Yakupoğlu'nun yakınları ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ney dinletisinin ardından Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi Müdürü Arş. Gör. Fatma Çağım Özcan'ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Güzel Sanatlar Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, eserlerini ve malvarlığını Üniversitemize bağışlayan Ahmet Yakupoğlu için Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ve özellikle Güzel Sanatlar Fakültemizin yürüttüğü faaliyetleri hatırlatarak, müzenin inşasından açılışına kadar emek veren herkese teşekkürlerini sundu.

PROF. DR. UYSAL: YAKUPOĞLU'NUN ESERLERİNİ BİLİMLE KORUYORUZ, KORUYACAĞIZ

Açılışta bir konuşma yapan Prof. Dr. Kâzım Uysal, Üniversitemizin son yıllarda elde ettiği başarılardan bahsettikten sonra sözü bu dönemde sanat alanında yapılan çalışmalara getirdi.

"Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, bünyesinde iki müze olan nadir üniversitelerden biridir. O müzelerden birinin açılışını bugün yapıyoruz. Biz Ahmet Yakupoğlu'na çok önem veriyoruz. O, ünü ilimizi hatta ülkemizi aşmış bir sanatçıdır. Yakupoğlu'nun derinliğini, sanatını, mürşitliğini herkes kabul ediyor. Bu şahsiyetin değerlerine sahip çıkmak her kurumun görevidir ve biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Mürşit olan Ahmet Yakupoğlu'nun eserlerini, bizim mürşitimiz olan ilimle korumak istiyoruz. Bu müze, Ahmet Yakupoğlu Külliyesi'nin bir parçası ve bu alan Kütahya'ya gelen herkesin uğrak noktası olacak" diyen Prof. Dr. Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

Bu müzenin kuruluşundan açılışına, eserlerin korunmasından güvenlik sistemlerine kadar her aşamada bilim ne derse onu yaptık, hislerimizi karıştırmadık. İnşallah çok yakında göreceksiniz, Çinili Cami'yi de en güzel şekilde ve yine bilimi ve bilim insanlarının tariflerini esas alarak inşa edeceğiz ve Kütahyamız'a, kültür dünyasına kazandıracağız. Bunu yaparken de yine hislerimizi bu işe karıştırmayacağız. Çinili Cami'yi Kütahya'ya yeniden kazandırırken sadece çinilerini değil çivilerini dahi korumak istiyoruz. Hepimiz Yakupoğlu'nu çok seviyoruz ve onun ilimize bıraktığı tüm eserleri bilimin ışığında korumayı görev sayıyoruz.

Rektör Uysal, konuşmasını müzenin açılışına kadar geçen sürede katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek tamamladı.

BAŞKAN IŞIK: BU MÜZE YAKUPOĞLU'NUN ESERLERİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARACAK

Rektörümüzün ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık ise şunları söyledi:

Bir dünya markası olan Ahmet Yakupoğlu'nun gelecek nesillere aktarılması gereken kültür ve sanat birikiminin böyle bir müzede toplanmasının ve bu neslin de bu görevini yerine getiriyor olmasının onuru ve gururu içerisindeyim. Dünyada 49 şehrin sahip olduğu UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı unvanı, Kütahya'nın marka bir şehir olduğunu göstermektedir. Bu müze de bu marka şehire yakışır niteliktedir. Bu nedenle müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederim. Kütahya Belediyesi olarak Ahmet Yakupoğlu isminin yaşatılması için desteklerimiz sürecek.

VALİ ÇELİK: BİZLERE BIRAKTIĞI HİKÂYEYİ TAMAMLAYACAK İŞLER ÜRETMEK SORUMLULUĞUMUZ

Müzenin, Ahmet Yakupoğlu'nun ahlakını ve faziletini yansıtan bir mekân olacağını ifade eden Vali Çelik, müzenin şehre uzun yıllar hizmet vermesini dileyerek şunu söyledi:

Ahmet Yakupoğlu, mütevazı ama bir o kadar yetenekli ve bilgiyle, ahlakla dolu. Sonsuzluk arayışının insan yaşamıyla alakalı olmadığını idrak etmiş, varoluşunu yüce bir gayeye emanet etmiş, değerli bir insan. Bu kadar insanı bir araya getiren onun sonsuzluk arayışındaki kendi hiçliği. İyi insanlar hoş bir seda bırakarak ayrılıyorlar, o hoş sedayı bırakırken de aslında hepimizin yaşamında gayret ettiği ve etmesi gereken en önemli şey olan iyilik ve sevgiyi büyütüyorlar, emek harcıyorlar ve sabır geliştiriyorlar. Hepimizin sahip olması gereken erdemin, ahlakın kıstaslarını pekiştiriyorlar. Kibirden uzak, kendine ait olanın, kendine ait olmadığını ama hepimize ait olanı aramak ve birlik olmak gerektiğini vurgulayan bir temsili olarak bize bıraktıklarıyla bu şehrin bütünleştirecek bir mümtaz şahsiyet. Bizlere bıraktığı bu sorumluluk çerçevesinde bu hikâyeyi tamamlayacak işler üretmek bir sorumluluk, bir borç. Ondan öğrenecek ya da öğrendiklerimizi hayata geçirecek birçok yükümlülüğümüz var.

Ahmet Yakupoğlu'nun öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar müzedeki eserleri inceledi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 22 Temmuz 2023, Cumartesi / 1163 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü güzel sanatlar fakültesi, ahmet yakupoğlu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler