Aizanoi’de Romalılara Ait Çeşme Kalıntısı Bulundu

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde Roma dönemine ait şadırvan benzeri çeşme kalıntısı gün ışığına çıkarıldı.

Aizanoi Antik Kenti'nde Roma dönemine ait çeşme kalıntısına ulaşıldı.

Kazı çalışmaları Kütahya Valiliğinin desteğiyle, Üniversitemiz tarafından yürütülen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan , Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan antik kentteki son olarak yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip bir çeşme gün yüzüne çıkarıldı.

PROF. DR. COŞKUN: ÇEŞME YAPISINI BULDUĞUMUZA ÇOK SEVİNDİK

Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen çeşme hakkında açıklama yapan Kazı Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Gökhan Coşkun şunları söyledi:

Kalıntılar, agoranın avlusunun kuzeydoğu köşesinde açığa çıkardığımız yuvarlak planlı bir çeşme ya da bir diğer adıyla nymphaion yapısına ait. Bu tarz mimari kalıntılar arkeolojik kazılarda sürekli karşılaşılabilen buluntular değil. Bu sebeple de gerçekten bulduğumuzda çok sevindik ve çok heyecanlandık. Bu çeşmenin su geliri ortasında yer alıyor. Merkezindeki kanaldan su geliyor. Bir havuz gibi hayal edelim. Günümüzdeki şadırvanlara biraz benzetebiliriz. Olasılıkla antik dönemde gün boyu agorayı ziyaret eden ve burada ticaret yapan insanlar bu çeşmeden faydalanıyordu. Mermerden yuvarlak havuz şeklinde yapılan çeşmenin ortasındaki bir kanaldan su geliyor ve bu havuzun da taşmasını önlüyen tahliye kanalları da var. Yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip böylesine bir yapıyla Aizanoi'de ilk kez karşılaşıyoruz. Bu çeşme yapısının bir benzeri Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde de keşfedilmişti.

BÖLGEDE KAZILAR DEVAM EDİYOR

Üniversitemizin yürüttüğü kazılar hakkında da açıklamalarda bulunana Prof. Dr. Gökhan Coşkun şu ifadeleri kullandı:

Aizanoi'de 2022 yılı çalışmaları kapsamında agora (çarşı), Penkalas Çayı (Kocaçay) ve tiyatroda çalışmalar yürütüyoruz. Agorada geçen yıl bulunan Zeus Tapınağı'nın anıtsal giriş kapısının merdiven yapısını tamamen ortaya çıkardık.  Bu merdivenin hemen önünde avluya ait mermer döşemeler de gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. Antik dönemdeki diğer tüm kentler gibi Aizanoi'nin de kalbi agorada atıyordu. Aizanoi'nin çarşısını şöyle hayal etmeliyiz: Ortada yaklaşık 95 metre uzunluğunda kareye yakın üstü açık bir avlu var. Bu avlunun zemini şu ana kadar açtığımız bütün alanlarda büyük boyutlu mermer, plaka taşlarla döşenmiş ve kaplanmış vaziyette. Geçen sene yaptığımız kazılarda agoranın güneyindeki 4 dükkanı açığa çıkarmıştık. Bu yıl ise agoranın doğusunda da tıpkı güneyinde olduğu gibi sıralı dükkanların olduğunu tespit ettik.

Prof. Dr. Coşkun sözlerini, dükkanlardan birinin açığa çıkarıldığını ve tespit edilen diğer dükkanların da yan yana sıralanmış olduğu bilgisini vererek tamamladı.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Kasım 2022, Çarşamba / 1802 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, Aizanoi, dpü fen edebiyat fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler