DPÜ’de Bir Günde İki Azerbaycan Etkinliği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Haydar Aliyev’i Anma ve Azerbaycan Kültür Gecesi etkinlikleri düzenlendi.

DPÜ'de Azerbaycan'a ait iki ayrı kültür etkinliği düzenlendi.

Azerbaycan Kültür Topluluğumuz tarafından İİBF Amfi-2'de düzenlenen ilk etkinlikte Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı olan ve ülkesinde ulusal lider olarak kabul edilen Haydar Aliyev'in doğumunun 99. yılı nedeniyle gerçekleştirilen anma törenine Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muammer Gavas, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Cengiz Duran, Azerbaycan Büyükelçisi Başdanışmanı Elhan Zeynalov, akademik ve idari personellerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

BOZASLAN: ALİYEV'İ SAYGIYLA ANIYORUZ

Etkinlikte ilk sözü alan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Bakko Mehmet Bozaslan düşüncelerini şöyle ifade etti:

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşliği burada anlatmaya kalksak, haftalar aylar sürer. Bizim 4 bin yıllık devlet geleneğimiz var. Bu geleneğin en gözde iki devleti olarak görüyorum Türkiye ve Azerbaycanı. Biz Azerbaycanlı öğrencilerimizi yabancı uyruklu öğrenci olarak görmüyoruz. Onlar bizim kendi öz evlatlarımız, onları o şekilde görüyor ve değerlendiriyoruz. En son Karabağ Zaferi'nde Türkiye-Azerbaycan dostluğunu tüm dünyaya gösterdik. Bu dostluğun önemli isimlerinden biri de merhum Haydar Aliyev'dir. Kendisi hem Türk dünyası için, hem de Türkiye - Azeybaycan ilişkileri için oldukça önemli bir isimdi. Kendisini saygı, rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. 'Yaşasın Can Azerbaycan, Var Olsun Türkiye, Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği' diyorum. Bütün herkesi saygıyla selamlıyorum.

PROF. DR. UYSAL: AZERBAYCAN'LA KANIMIZ CANIMIZ BİR

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal ise katılımcılara hitap ettiği konuşmasında şunları söyledi:

Haydar Aliyev’i Anma programını üniversitemizde düzenliyor olmaktan memnun olduğumu söylemek istiyorum. Bazı şahsiyetler vardır. Bir milletin varoluş ve devam edişinin sebebidir. İşte Azerbaycan halkının milletinin bugünkü seviyelere gelmesinde Haydar Aliyev’in büyük rolü var. Kendisini rahmetle anıyorum. Azerbaycan ile Türkiye arasında büyük bir iş birliği var. Bu kardeşlik ruhu her iki ülke safına geçmiş durumda. İnşallah bu birlik ve beraberlik ruhunu devam ettireceğiz.

Azerbaycan halkı ve biz aynı milletiz. Her ne kadar sınırlarımız ve bayraklarımız farklı olsa da kanımız, canımız bir, aynı milletiz, kökümüz aynı, birlik bağlarımız çok kuvvetli. Biz birlik bağlarımızın farkına vardıkça ayakta duruyoruz, bağımsız, hür oluyoruz. İşte Karabağ Zaferi bunun en büyük örneğidir. Bunun yegâne sebebi Azerbaycan ile olan kuvvetli iş birliğidir. Eğer bu birlik ve beraberliği göstermemiş olsaydık Karabağ toprakları Ermeni işgalinde kalacaktı. Gerek zafer kazanmamız gerekse başka sahalardaki zaferlerimiz birlik ve beraberliğimize bağlı. Azerbaycan’dan 1.200 civarında öğrencimiz var. Sadece tek taraflı değil bu, bizden de Azerbaycan’a giden binlerce öğrencimiz var.

Genç nesiller, Haydar Aliyev’in, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve devlet büyüklerimizin atmış olduğu o temelleri daha da sağlamlaştıracaklar ve yıkılmaz binayı inşa edecekler. Böylece milletimiz edebiyyen payidar kalacaktır. Tüm Azerbaycan yetkililerini ağırlamaktan şeref duyacağımızı, üniversitemize katkı sağlayacaklarını, buradaki öğrencilerimize moral motivasyon olacağını ifade etmek istiyorum. Programın hayırlı olmasını niyaz ediyorum.

Uysal’ın konuşmasının ardından Haydar Aliyev belgeseli izlenildi.

ZEYNALOV: TÜRKİYE KARABAĞ ZAFERİ'NDE ÖNEMLİ ROL OYNADI

Anma etkinliğinde son konuşmayı yapan Azerbaycan Büyükelçisi Başdanışmanı Elhan Zeynalov ise şöyle konuştu:

Sayın hocalarımız, değerli öğrencilerimiz hepinizi selamlıyorum. Bu etkinliği hazırlayan öğrencilerimize, üniversitemize çok teşekkür ediyoruz. Azerbaycan halkının millÎ değeri Haydar Aliyev’in doğum gününde burada anma programı düzenlediniz. Her halkın nezdinde çok önemli şahsiyetler olur. 1990’lı yıllarda Azerbaycan kötü bir durumdaydı. Ermenistan topraklarımızı işgal etmiş, vatandaşlarımızı göçe zorlamıştı. Bizler o zamanlarda öğrenciydik. Bu hadiselere bizzat şahidiz. Haydar Aliyev başa gelince savaşı durdurdu. Azerbaycan - Türkiye ilişkilerinde de ilk adımları attı. Azerbaycan ve Türkiye’nin büyük ilişkileri oldu. Azerbaycan 30 yıl sonra topraklarını işgalden kurtardı. Bu zafer sonrası ortaya çıktı ki, Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. Azerbaycan’ın Ermenistan’ı topraklarından kurtarmaya gücü vardı ancak arkasında da bir güce ihtiyaç vardı. Türkiye bu konuda Azerbaycan’a destek oldu ve Karabağ Zaferi'nde büyük rol oynadı. Ben burada bir kez daha merhum Haydar Aliyev’i saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Etkinliği düzenleyen ve etkinliğe teşrif eden herkese teşekkür ediyorum.

ÖĞRENCİLERİMİZDEN AZERBAYCAN KÜLTÜR GECESİ ETKİNLİĞİ

Haydar Aliyev'i Anma Töreni'nden sonra verilen arada Başdanışman Elhan Zeynalov, Rektörlük makamında Prof. Dr. Kâzım Uysal'la bir araya gelerek Rektörümüzle bir süre sohbet etti ve kendisine hediyeler sundu.

Günün Azerbaycan Kültür Gecesi başlıklı ikinci etkinliğinde öğrencilerimiz tarafından Azerbaycan'ın kültür ögelerinin yer aldığı tiyatro oyunu ve dans gösterisi sahnelendi. Etkinlikte katılımcılara ayrıca yöresel ikramlar da sunuldu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 10 Mayıs 2022, Salı / 1015 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler