DPÜ GSF’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Toplantısı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kadın personelleri ile düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü toplantısı Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal ve Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı Prof. Dr. Levent Mercin’in katılımıyla gerçekleşti.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü toplantısı yapıldı.

Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin'in yanı sıra fakültemizde çalışan akademik ve idari kadın personelimiz katıldı.

Toplantının açılışında konuşan dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin:
Her yıl 8 Mart tarihi “Dünya Kadınlar Günü” olarak geçiyor. Uluslararası bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır. Dünyada 1910’larda, Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Hem dünyada hem de ülkemizde kutlama olarak geçen bu özel tarihin “Dünya Kadınlar Günü’nün” kökeni acı bir tarihe dayanıyor. ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler gibi koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başlamış ve daha iyi koşullarda çalışmak, eşit işe, eşit ücret istemiyle 40.000 dokuma işçisi greve başlamış, bu sırada fabrikada çıkan yangında 129 kadın hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Biz de bunu devam ettirmeye çalışmaktayız diyerek sözlerine şöyle devam etti:
Bizim Fakültemiz personelimizin neredeyse yarıya yakını bayan. Biz bu konuda mutluyuz. Hatta bölüm başkanlığını yaptığım Görsel iletişim Tasarımı bölüm başkan yardımcıları ve iki dekan yardımcımızdan birinin bayan olması bizim için mutluluktur. 

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal:
Üniversitemiz personeline baktığımızda 21 adet Profesör, 31 adet Doçent, 85 adet Dr. öğretim görevlisi ve 76 adet araştırma görevlisi ve idari personelimizle toplam 540 bayan çalışanımız olması bizi sevindirmektedir. Hani hep bir kısır tartışmanın içerisine gireriz. ‘Kadın ve Erkeğin Eşitliği’ Ne kadın erkekten üstündür, ne de erkek kadından üstündür. Çünkü bizim tarihimizde öyle kadınlar olmuştur ki erkeklerden çok üstün olmuştur, çok saygın ve değerli olmuştur. Bizim kültürümüzde üstünlük tamamen insanî değerlere göredir. Bizim kültürümüzde kadın ve erkek bir bütünün parçalarıdır. Bu bütünlükle güçlü toplum ve güçlü millet kavramlarına ulaşacağımıza inanıyorum dedi.

Toplantının devamında kadına karşı şiddet konusunda personelimizden görüşler alan Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal, kadına karşı şiddet uygulayanların “Anarşist” olarak tanımlanması gerektiğini, kadına karşı şiddet olaylarının son bulmasının da eğitimden ve okumaktan geçtiğini, toplumda kendini ifade edemeyen insanların asabileşerek şiddete başvurmalarının önüne geçebilmenin de okuma alışkanlığı kazanılmasıyla elde edilebileceği üzerinde durdu. 

Toplantı, Uysal ve Mercin'in fakültemizde çalışan kadın personeli tebrikleri ile son buldu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Mart 2021, Salı / 1103 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler