DPÜ’de Spor İle Engelsiz Hayat Paneli
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Spor Bilimleri Fakültesi iş birliğinde hazırlanan Spor İle Engelsiz Hayat Paneli’ni video konferans yoluyla gerçekleştirdi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Spor İle Engelsiz Hayat Paneli düzenledi.
Lisansüstü Eğitim Enstitümüz ile Spor Bilimleri Fakültemizin iş birliğinde video konferans yoluyla düzenlenen ve İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ilkım, Ampüte Futbol Millî Takım Oyuncusu Barış Telli, Belediye Kütahyaspor Kulübü Başkanı Cahit Özel, Necmettin Erbakan Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Sorumlusu İsmet Çavdar ile Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan’ın konuk olduğu panel, Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Şahmurat Arık’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Panelin programını açıklayan Prof. Dr. Şahmurat Arık, panelin selamlama konuşması için sözü Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’a bıraktı.
Sözlerine katılımcıları selamlayarak başlayan Prof. Dr. Kâzım Uysal, paneli düzenleyen akademisyenlerimize teşekkür etti ve panelin ülkemize hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi:
Engelli Öğrenci Birimimizin kurulduğu 2006 yılından bu yana ‘engelsiz bir üniversite’ hayaliyle yaşıyoruz. Üniversitemizde engelli bireylerle ilgili çok sayıda çalışma yürüttük. Geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan Eğitim Alanında Erişilebilir kurum unvanını aldık. Bu alanda Türkiye’nin en iyi üniversitesiyiz. Bugün neredeyse binalarımızın tamamı engelli erişimine uygun ve bu konudaki eksiklerimizi gidermeyi sürdürüyoruz. Son olarak ‘Engelsiz bir hayat için DPÜ’yü seçin’ diyerek tüm engelli öğrencilerimizi ve kardeşlerimizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
ÇAVDAR VE TELLİ SPORLA HAYATA TUTUNMAYI ANLATTI
Spor Bilimleri Fakültemizi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Acet’in moderatörlüğüne başlayan panelde, dekanımız, engelli sporunun ne olduğu, bu sporun dünyadaki ve Türkiye’deki tarihi ve öneminden söz etti ve mesleki yaşamında engelli bireylerin spor etkinliklerine çalıştırıcı olarak destek verdiği yıllardan anılarını paylaştı.
Panelin ilk konuşmacısı olan İsmet Çavdar, ‘Görme Engelli Kişilerin Spor ile Hayata Tutunmaları’ başlıklı konuşmasında, engellilerin hayatlarını yıllarca gözlerden uzakta sürdürdüğünü ifade ederek, günümüzde sporsuz bir dünya düşünülemeyeceğini, sporun özellikle engelli bireylerin sosyal hayata katılımına büyük katkılar sunduğunu kaydetti. Engellilerin eğitim ve spor alanındaki olanaklarını artıran herkese teşekkürlerini sunan Çavdar, sunulan bu olanaklarla çok sayıda engelli bireyin hayata tutunmasının sağlandığını belirtti.
Panele ‘Spor ile Engelleri Aşarak Zirveye Tutunmak’ başlıklı konuşmasıyla katılan Barış Telli, engelli sporuna yönelme sürecini, yaşamındaki dönüm noktalarını, beden eğitimi öğretmenliği yapabilmek için aştığı engelleri katılımcılarla paylaştı. Telli, engellilerin yaşamları boyunca çok sayıda engelle karşılaştıklarını, bunların aşılması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.
ÖZEL VE ILKIM ENGELLİ ÇOCUK SAHİBİ AİLELER HAKKINDA KONUŞTU
Engelli Çocuk Sahibi Ailelerin Duygusal Durumu konusunda konuşma yapan ve kendisi de engelli çocuk sahibi olan Cahit Özel, kızının doğumundan bugüne kadar yaşadıklarını, ve ailelerin bu süreçte nelerle karşılaşabileceklerini katılımcılara aktardı. Kızıyla geçirdiği zamanlarda beraber neler yaptıklarını da anlatan Özel, kızına çok daha erken kavuşabilmeyi çok istediğini söyledi ve bugün burada konuşulanların ve sağlanan farkındalığın yarın unutulmamasını rica etti.
Panele oğlu İbrahim ile katılan Doç. Dr. Mehmet Ilkım, ‘Engellilerde Eğitim ve Spora Akademik Yaklaşım’ başlıklı konuşmasında engelli sporcuların sayısının daha da artırılması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade ederek bunu hayata geçirmek için de bu alanda eğitim verecek kişilerin yetiştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Kimi ailelerin sahip oldukları engelli çocuklarını toplumdan saklamaya çalıştığını kaydeden Ilkım, içinde bulunduğumuz dönemde bu bakış açısını anlamakta zorlandığını ve toplumumuzun bu konuda bilinçli olması gerektiğine vurgu yaptı.
ARSLAN: MEDYA ENGELLİ SPORUNU TANITMADA BAŞARISIZ KALDI
Panelin son konuşmacısı olan Mehmet Arslan, ‘Engelli Sporu ve Medya İlişkisi’ başlığını taşıyan konuşmasında engelli sporunun Türkiye’ye tanıtılmasında medyanın üstüne düşen görevi yeterince yerine getirmediğini ve bu sporun Barış Telli ve Sümeyye Boyacı gibi sporcuların elde ettiği başarılarla tanındığını söyledi. Arslan, ailelerin engelli çocuklarını sporla tanıştırmasının önündeki engelleri Üniversitelerin yetişmiş insan kaynağı ile aşılabileceğini, üniversitelerin bunu yapabilecek insan gücüne fazlasıyla sahip olduğunu aktardı.
Panel konuşmacıların panel hakkındaki kapanış cümleleri ile sona erdi.