DPÜ’de Deprem Çalıştayı Düzenlendi
İzmir’de yaşanan depremin ardından Kütahya’nın mevcut durumunun ele alındığı Deprem Çalıştayı, Kütahya protokolünün katılımıyla Üniversitemizde gerçekleşti.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Deprem Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı.
Güzel Sanatlar Fakültemizdeki Ahmet Yakupoğlu Amfisinde düzenlenen ve Kütahya Valisi Ali Çelik'in yanı sıra Kütahya protokol üyelerinin katılım sağladığı törende açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyerek şunları söyledi:
"ALLAH'IN KAİNATTA KOYDUĞU KURALLARA UYMAZSAK BEDELİNİ PEŞİN ÖDERİZ"
Kur'an'da ilk emir 'Oku'dur. Peygamberimiz Hz. Muhammed de 'Âlimler, peygamberlerin varisleridir' buyurmuşlardır. İlim aslında Allah'ın bizimle konuşmasıdır. Âlimler de ona aracılık eden insanlardır. Biz ne yazık ki Kur'an-ı Kerim'e verdiğimiz önemi, kainat kitabında yer alan hükümlere veremedik. Şu an içinde olduğumuz acı durum da bunun bir sonucudur. Bundan dolayı Allah'ın kainatta koyduğu kurallara uymazsak bunun bedelini peşinen öderiz. Ben bu bilinçle çalıştayımızın başarılı geçmesini ve Kütahya için faydalı olmasını diliyorum. Katılımınız için teşekkür ederim.
Uysal'ın ardından çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İ. Göktay Ediz de katılımcılara hitaben yaptığı konuşmaya İzmir depreminde yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek başladı. Ardından çalıştayın konuşmacılarını ve konularını tanıttı.
IŞIK, ÖZBURAN VE BAYER KATILIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
Çalıştayda ilk sözü alan Mühendislik Fakültemizin Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık, deprem tanımı, büyük depremler, depremlerin nasıl meydana geldiğinin açıklanması, dünyada en çok deprem yaşanan bölgeler, depremlerin sınıflandırılması, Anadolu'daki depremlerin nedenleri, depremlerin ölçülmesi, zemin sıvılaşması, depremler üzerine tahminler ve Kütahya'dan geçen fay hatları konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Mühendislik Fakültemizin Jeoloji Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özburan katılımcılara Türkiye'nin depremselliği, Ege Bölgesinin horst ve graben yapısı, İzmir depreminin oluşumu, Kütahya’nın depremselliği, Kütahya ve çevresindeki deprem tehlikesi, Kütahya'daki diri faylar, 1970 Gediz Depremi, Simav-Akşehir Fay Sistemi, Kütahya grabeni, Kütahya bölgesinde yapılan ve yapılması gereken akademik çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.
Çalıştayda son sözü alan Prof. Dr. Mehmet Tevfik Bayer ise sunumunu şehir planlama, zemin davranışına uygun temel tasarım ilkeleri, depreme dayanıklı yapı tasarımı, yapı tasarımını etkileyen faktörler, mimari tasarım, taşıyıcı sistem tasarımı başlıkları altında katılımcılarla paylaştı.
Çalıştay Prof. Dr. İ. Göktay Ediz'in kapanış konuşması ve konuşmacılara plaket sunumu ile sona erdi.