DPÜ‘de Sosyal Kooperatifçilik Etkinliği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni etkinliğinin Kütahya ayağına ev sahipliği yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni etkinliğinin Kütahya bölümü Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Üniversitemizin Eğitim Fakültesi Mavi Amfi'de düzenlenen ve Rektör yardımcımız Prof. Dr. Kaan Erarslan ile Ticaret Bakanlığı Sosyal Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu'nun da katıldığı toplantıda öğrencilerimize sosyal kooperatifçilik ve sosyal girişimcilik konularında sunumlar yapıldı.

"KOOPERATİFÇİLİK TÜRKİYE İÇİN YENİ DEĞİL"

Sosyal hizmetlerin sunumu veya dezavantajlı kişilerin (engelliler, göçmenler, yaşlılar gibi)  çalışma hayatına uyumunun sağlanması konusunda uzmanlaşmış, çoğunlukla kooperatif çalışanlarının mülkiyetinde olan ve gönüllülerin ortaklığına açık bir kooperatif sistemi olan sosyal kooperatif hakkında konuşan Türkiye Orman Kooperatifleri Merkez Birliği Yöneticisi Ünal Örnek, kooperatifçilik etkinliklerin kısa bir tarihinden söz ettikten sonra "Kooperatifçilik Türkiye için yeni değil. Türk kültürünün temel taşlarından ahilik kurumu bu örneklerden biridir. Bugün sosyal kooperatifçilik yaptığını bilerek ya da bilmeyerek katkıda bulunan çok fazla kurum var. Batıda bu kooperatifler göçmen sorunlarına çözüm bulacak düzeye ulaştılar. Siz gençlerden ricam sosyal kooperatifleri araştırın ve katılımcı olun" şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Gökçen Mert Korkmaz ise "Sosyal kooperatifçilik dünyada sektörler kamu ve özel sektörden sonra üçüncü bir başlık olarak ele alınmaktadır. Bu kooperatifler kâr elde ederler ancak bu kârı yine sosyal kooperatif etkinliğinde kullanırlar" açıklamasında bulundu.

Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Hande Kara, sosyal kooperatifin ne olduğunu ve ne olmadığını hazırladığı sunumla öğrencilerimize aktardı ve Türkiye'de farkındalık yaratmış sosyal kooperatif girişimlerinden örnekler verdi.

"SOSYAL KOOPERATİFÇİLİKLE DAHA ÖNCE TANIŞMAK İSTERDİM"

Genç İşi Kooperatif Kurucu Ortağı Mehmet Kuzu, düzenledikleri eğitim programları hakkında da bilgi vererek, "Bizim yaptığımız işi başka şirketler de yapıyor. Ama bizim farkımız bizim bir patronumuz yok. Elde ettiğimiz gelirler, projeye zaman ayıran hissedarlar arasında o işe ayırdığı emek-zaman ekseninde paylaştırılır ve sabit giderlere ayrılır. Bu giderlere ayrılanlar dışında elde edilen kârı ise hissedarlara paylaştırmayıp işsiz gençlere destek oluyoruz. Siz de bize katılıp kamu kuruluşlarıyla projelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu konudaki girişimlerinize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız" diye konuştu.

Başka Bir Okul Mümkün Derneği yöneticisi Levent Kahraman, söze derneklerinin kuruluş aşamasından söz ederek başladı ve "Yaygınlaşma sürecindeyse sosyal kooperatifçilik ile tanıştık. Aileler ve öğretmenler bir araya gelerek bugün 7 tane kooperatif kurdular. Bunların beşinin okulu var. Bursluluk oranlarımız ciddi düzeye geldi. Ben sosyal kooperatifçilikle daha erken tanışmak isterdim. En azından sizler, bizlere göre daha şanslısınız. Sosyal kooperatifçilik bizim kültürümüzün bir parçası. Umarız sizlerden de böyle girişimler duyarız" dedi.

İhtiyaç Haritası Temsilcisi Yağmur Taşdemir ise 3 yılda 65 bin üyeye ulaştıklarını ifade ederek, "Teknolojinin de yardımıyla insanlarda bir farkındalık oluştu. Kişiler yakınlarında ya da memleketlerindeki insanların nelere ihtiyacı olduğunu merak edip gördüler. Biz bu yardımın koordinasyonunu sağlamak için bu işe girmiştik. Girişimimize destek olmak isterseniz sizi de bekleriz. Bu konuda ne yapacağınızı düşünüyorsanız, sizlere en büyük tavsiyem 'Soruna değil, çözüme odaklanın' diyebilirim" şeklinde konuştu.

PROF. DR. ERARSLAN'DAN ÖĞRENCİLERE ÖNERİ

Rektör yardımcımız Prof. Dr. Kaan Erarslan, programın sonunda katılımcılara teşekkür ederek sosyal kooperatifçiliğin gelişimini desteklediklerini ifade etti. Üniversitemiz bünyesindeki sertifikalı girişimcilik kurslarının sürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kaan Erarslan, "Bu kursun dersleri arasına sosyal kooperatifçilik dersinin de eklenmesini istiyoruz. Bugün öğrencilerimiz sosyal kooperatifçilik konusunu ayrıntılı bir şekilde öğrendiler. Acaba kaçınız 'Buradan mezun olunca kendi okulumu kurarbilirim' diye düşünüyor. Bence bu olasılığı her zaman göz önünde bulundurun" sözleriyle öğrencilerimize öneride bulundu.

"SOSYAL KOOPERATİFÇİLİK İNSAN OLMANIN GEREĞİDİR"

Programı düzenleyen Ticaret Bakanlığının Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ise, etkinliğin öğrencilere ve ülkemize faydalı olmasını umarak bu girişimde bulunduklarını ifade etti ve "Bizi hayvanlardan ayıran temel yanımız kendimiz dışında başkalarının da düşünebiliyor olmamızdır. Bizler insan olmak için sosyal girişimci olmalıyız. Bunun en iyi yolu da sosyal kooperatifçiliktir. Rektör yardımcımız bir öneri getirdi. 'Sertifikalı girişimcilik kurslarımıza kooperatifçiliği de ekleyebilir miyiz' dedi. İşte biz bunun için buradayız. Kurum olarak tüm üniversitelere ulaşmaya ve sosyal kooperatifçiliğin tanıtımını ve yaygınlaşmasını sağlayacağız" dedi.

Son söz için sahneye davet edilen Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ise "Bu etkinliklerin sizlere aktarılması çok önemli. Kooperatifçilik kavramı bizim öğrenciliğimizde kırsal bölgelerin kalkınması için kullanılan bir tabirdi. Bugün bu kavram çok daha geniş bir alanı ifade ediyor. Pek çoğunuz mezuniyet sonrasında KPSS planları yapıyorsunuzdur. Ama devletimizin hepinizi kurumlarında istihdam etme olanağı olmayacak. Bu yüzden sizin sosyal kooperatifçilik gibi alanlarda var olmanız ülkemiz için çok önemli. Umarız siz de bu etkinliklerin bir parçası olursunuz. Lütfen bizleri bu anlamda zorlayın. Sizin bu yöndeki fikirlerinize desteğimizi sunmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Program soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni etkinliğinin bir sonraki durağı Balıkesir olacak.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 03 Ekim 2018, Çarşamba / 1869 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler