Büyük Selçuklu Çinileri Üniversitemizde
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Esen Mermer Kişisel Çini Sergisi’nin açılışı yapıldı. Büyük Selçuklu dönemi çini eser ve üsluplarını inceleyen sanatçı, dünyanın önemli müzelerinde yer alan ancak, ülkemizde yeterince tanınmayan Büyük Selçuklu çinilerini yeniden sanatseverler ile buluşturdu. Sergi açılışında, Kütahya’nın tanınmış çini sanatçılarından Hamza Üstünkaya ve Alopaşalı olarak da bilinen İbrahim Kocaoğlu ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci hazır bulundu.
Çalışmalarında orijinal tasarımlara ve yapım tekniklerine sadık kalmaya özen gösteren Esen Mermer, ilk olarak Orta Asya’da Uygurlar tarafından yapılmaya başlanan ve ardından gelen diğer Türk Devletleri ile daha da gelişen Çini sanatının, Anadolu topraklarına Selçuklular ile taşındığını ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle 15 ve 16. yüzyıllarda zirveye ulaştığını ifade etti.
DPÜ TV tarafından da yayınlanan konferansta Esen Mermer, Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çini ve seramik bölümü öğrencileri ile Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencilerine seslendi. Selçuklu çini sanatını, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemi olarak ele alan sanatçı, özellikle Büyük Selçuklu döneminde yapılan çini eserlerde uygulanan lüster ve minai teknikleri ile bu dönemde yapılan tasarımlarda yer alan motif ve desen öğelerinin biçim renk ve anlam olarak Türk mitolojisindeki karşılıklarından bahsetti. Mermer, günümüzde uygulanan klasik Osmanlı çini sanatının yanında, Selçuklu üslubuyla yapılan çini eserlerin de tekrarlanarak ve yeniden tasarlanarak geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yaptı.
Gerçekleştirilen workshopa da yine yoğun bir ilgi oldu. Büyük Selçuklu dönemi çinilerinden Avcı ikonu tasvirli bir desen tasarımının uygulamasını yapan sanatçıya eşlik eden öğrenciler, desen hazırlama, transfer, tahrirleme ve boyama aşamalarında aktif olarak yer aldılar.