Akademisyenimiz Arş. Gör. Dr. Arife Yurdakul 2016 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü‘nü Kazandı.

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödül Töreni‘nin 14`üncüsü ODTÜ`de gerçekleştirildi. Prof. Dr. Hasan Göçmez danışmanlığında yürütülen “Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri için Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi“ başlıklı doktora teziyle Arş. Gör. Dr. Arife Yurdakul “Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü“nü kazandı. Ödülün gerekçesini Prof. Dr. Ali Gökmen sunarken, Yurdakul ödülünü Prof. Dr. Nevzat Güneri Gençer‘in elinden aldı.

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü 2016 yılı Seçici Kurulu tarafından ödülü kazanma gerekçesi aşağıda belirtilmiştir.

Dr. Arife Yurdakul: Dumlupınar Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü`nde ve Prof. Dr. Hasan Göçmez yönetiminde yaptığı "Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri için Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü`nü almaya hak kazanmıştır. 

Otomotiv sanayisinde kullanılan metal esaslı somun kaynaklama pimlerinin yerine zirkonya (zirkonyum dioksit-ZrO2) seramiklerinden kaynak pimi üretimi, bütün dünyada yeni bir uygulamadır. Zirkonyanın mekanik özellikler açısından kendisine "Seramik Çelik" denecek kadar popüler olması, çatlak ilerlemesine karşı direnç gösteren bir faz dönüşüm toklaştırması sergilemesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde dünya standart ve ölçütlerine göre zirkonya toz sentezi yapan ve bu tozları kullanarak kaynak pimi üreten bir kurum ya da kuruluş bulunmamakta, zirkonya tozu ve kaynak pimleri yurtdışından ithal edilmektedir.

Bu çalışmada, zirkonya toz sentezi ve kaynak pimlerinin üretim süreçleri açıklığa kavuşturulmuş, nano boyutlu zirkonya tozu sentezlenmiş ve bu toz kullanılarak kaynak pimlerinin pilot çapta üretimiyle, yeni bir ileri teknoloji ürününün ülkemizde üretilebilirliği ispatlanmıştır. Tez bulgularının uygulamaya aktarılması durumunda bu alanda dışa bağımlılığın azalması söz konusu olacaktır. Çalışma ayrıca, zirkonya kaynak pimlerinin daha ekonomik üretilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır. 

Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Yurdakul'u makamında kabul ederek, başarılarının bundan sonrada devam etmesi temennisinde bulundu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Mayıs 2016, Cuma / 3989 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler