İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi (İMAD)‘ın 3. Sayısı Yayımlandı

Üniversitemiz İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİMAM) tarafından İlahiyat Fakültemiz adına yayımlanan İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi (İMAD)‘ın 3. sayısı yayımlandı.

Türkçe, İngilizce ve Arapça üç dilde yayın yapan uluslararası hakemli dergi İMAD ile ilgili yazılı açıklama yapan DİMAM Müdürümüz ve İMAD Baş Editörümüz Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel şunları ifade etti: “İMAD’ın üçüncü sayısında sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk sayısını Aralık 2014, ikinci sayısını Haziran 2015 tarihinde yayımladığımız İMAD’ın akademik alanda siz değerli takipçilerimiz ve İMAD ekibinin gayretleriyle akademik dergiler içerisinde yer edinmenin heyecanı içerisindeyiz. Her sayı yayınlanmadan önce yaptığımız TÜBİTAK DergiPark istatistik incelemesinde 15 Aralık 2014 tarihinden itibaren günümüze (26.12.2015), dergi web sitesinin (http://imad.dpu.edu.tr/) 19483 tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildiği, 5920 kez PDF makale indirimi yapıldığı görüldü. İMAD’ın görüntülenme ve makalelerin indirilme sayısının ve İMAD’a olan ilginin daha da arttığı gözlemlendi.

İkinci sayıda Ömer Faruk Söylev’in “Psikolojik Yardım Hizmetleri Bağlamında Türkiye’de Dinî Danışma ve Rehberlik” başlıklı yazısı en çok indirilen makale olarak görülmektedir. İMAD’a ilginin bir göstergesi ve sonucu olarak üçüncü sayıda hakem sürecine giren makale sayısında da önemli miktarda artış kaydedildi. Ancak bu yazılardan azımsanamayacak bir kısmının yayın ve yazım ilkelerine uygun olarak gönderilmediği dikkati çekti. Bu ise zaman kaybına sebep oldu. Bu sebeple yazıların yayın ve yazım ilkelerine uygun gönderilmesi hem yazar hem de dergi yönetimi açısından kolaylığa sebep olacaktır. İnternet ortamında yayımlanan bilimsel yazı içeriklerine kolay erişimi sağlamak için her bir yazıya DOI kısaltması ile anılan Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı) sistemi dâhilinde numaralar verildi.

İMAD da DergiPark sisteminin bir üyesi olarak bu sayı itibariyle (DergiPark sözleşmesi gereği) DOI numarası vermeye başlayacak, geçmiş sayılardaki makalelere de DOI numarası alacaktır. İMAD’ın üçüncü sayısında dört telif, bir çeviri, bir kitap tanıtım ve bir sempozyum değerlendirme yazısı bulunmaktadır. Kalitenin sağlanması ve korunması amacıyla yazı sayılarının sınırlandırılması ilkesi benimsenmiş olup gelecek sayılarda yayımlanan yazı sayısında artırıma gidilebilecektir. Eserlerin kabulünde iki hakemin onayı şart koşulmuştur. İki hakemden birisinin olumsuz rapor vermesi halinde üçüncü bir hakeme yazı gönderilmekte olup bu hakemin görüşü doğrultusunda yazıların yayımlanıp yayımlanmamasına karar verilmektedir.

İlk iki sayıda olduğu gibi “kör hakemlik ilkesinin” bir gereği olarak bu sayıda da hakem listesi verilmeyecek olup listenin daha sonra topluca verilmesi planlanmıştır. Bizlere alt yapı hizmeti veren genelde Tübitak özelde DergiPark yöneticilerine teşekkürü borç bilirim. Ayrıca maddi ve manevi desteklerini her zaman gördüğümüz İMAD’ın önceki imtiyaz sahibi ve DPÜ İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye, DPÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aydemir’e yazıların yayın sürecinde görev alan hakemlerimize, danışma ve editörler kurulu üyelerimize, redaktörlerimize, İMAD’ın diğer kurul üyelerine, bu süreçte yanımızda olan Dumlupınar Üniversitesi yönetimi ve personeline de teşekkür ederim. Dördüncü sayıda buluşmak dileğiyle…"

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 07 Ocak 2016, Perşembe / 2480 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler