Klinik Araştırmalar ve Etik Kurullara Başvuru İlkeleri Kursu

TUCRİN (Türkiye Klinik Araştırmalar Altyapı Ağı) ile Tıp Fakültemiz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği Klinik Araştırmalar ve Etik Kurullara Başvuru İlkeleri Kursu başarıyla tamamlandı.

Program Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’in kısa açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasının ardından Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural şunları söyledi: “Araştırma Etiğinin Temel İlkeleri Yarar Sağlama İlkesi, Zarar Vermeme İlkesi, Özerkliğe Saygı İlkesi ve Adalet İlkesidir. Temelini güncel Helsinki Bildirgesi’ne dayanan ilkelerden alan iyi klinik uygulamaları, insanlar üzerinde yapılacak olan klinik araştırmaların tasarımı, yürütülmesi, kaydedilmesi ve raporlanmasına ilişkin etik ve bilimsel bir kalite standardıdır. İyi klinik uygulamaları, araştırmaya katılan gönüllülerin hakları, sağlığı ve mahremiyetlerinin korunduğu ve araştırmadan elde edilen verilerin güvenilir olduğuna dair topluma güvence verir. Bu kurs programı sonrası eğitimi tamamlayarak bu kurstan başarı belgesi almaya hak kazananlar Yerel Etik Kurullarda görev alabileceklerdir.

TUCRİN Müdürü Prof. Dr. Yeşim Tunçok, TUCRİN’in tanıtımını yaparak şunları söyledi: “Geçen yıl TUCRİN ile Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü ile Dumlupınar Üniversitesi 7. İşbirliği ortağı oldu. TUCRİN’in kuruluş amaçlarından biri Klinik araştırmalar alanında eğitim vermektir. Bunu da Dumlupınar Üniversitesi’nde gerçekleştirmekten son derece mutluyuz.

Üniversitemiz TUCRİN Koordinatörü ve Düzenlenen Kursun Kalite Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Filiz Özyiğit yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’e ve Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural’a destekleriyle, bu eğitim programını TUCRİN 7. İşbirliği ortağı olarak düzenliyoruz. Dumlupınar Üniversitesi, Kâtip Çelebi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültelerinden toplamda 10 akademisyen eğitimimize destek verdi. Eğitimimize Türkiye’nin her tarafından yoğun talep oldu. Ancak Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Kurs Düzenleme Yönergesi’ne göre katılımcı sayısı 80 ile sınırlandırdık.

Yapılan kursun sonunda başarı ile tamamlayan katılımcılara Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu onaylı başarı belgesi verilecek. Bu belge ile katılımcılar ETİK Kurullarda çalışabilmek ve klinik araştırmalarda bulunabilmek için önemli bir kriterde yetkinlik sağlayacaklar. Kurs süresince 2 adet ilaç ve tıbbi cihazlara yönelik uygulamalar ile grup çalışması yapacaklar.”

Gerçekleşen kursa kursiyer olarak katılan üniversiteler; Üniversitemiz, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi.  

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 24 Kasım 2015, Salı / 2992 defa okundu.

Etiketler : dpü, dpü iltem,

Bu Kategorideki Diğer Haberler