Restorasyon Sunumu Gerçekleştirildi

Güzel Sanatlar Fakültemiz tarafından, konuşmacı olarak Tablo Restoratörü Hatice Biga ve Kağıt ve Cilt Restoratörü Ahmet Kurnaz’ın katıldığı, TBMM Milli Saraylara Bağlı Saray Köşk ve Kasırların Tanıtımı ve Kuruma Bağlı Restorasyon Atölyelerinin Tanıtımı ve Sunumu gerçekleştirildi. Yapılan etkinliğe GSF Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Ahmet Altuncu, Dekan Yardımcılarımız Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç ve Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutay Güler, Resim Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Pelin Avşar, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri, Fen Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. A. Nejat Bilgen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşması yapan GSF Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Ahmet Altuncu şu açıklamalarda bulundu: “Bakanlar Kurulu’nu onayladıktan sonra fakültemizin yeni ismi Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Fakültesi olacak. Ahmet Yakupoğlu eserlerini Üniversitemize bağışladı. Bu nadide eserleri en iyi şekilde muhafaza ediyoruz. Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerinin sergileneceği müze projemiz var. Bu projemizi Kültür ve Turizm Bakanlığımız onayladı. 2-3 yıl içinde Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerinin sergilendiği müzeye kavuşacağız. GSF olarak bu müzenin çalışmasına her zaman destek olacağız.”

Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerini en iyi şekilde koruyup saklandığını ifade eden GSF Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Ahmet Altuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eserleri daha iyi koruyabilmek için restorasyon uzmanları tarafından incelenmesi gerekmektedir. Gerektiğinde restorasyonlarının yapılması gerekmektedir. Bu konuda Rektörlüğümüz, Milli Saraylar Genel Müdürlüğü’nden yardım istedi. Bu isteğimiz geri çevrilmedi. Tablo Restoratörü Hatice Biga ve Kağıt ve Cilt Restoratörü Ahmet Kurnaz Üniversitemize geldi. Hatice Hanım ve Ahmet Bey, hafta başından beri Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerinin daha iyi şekilde korunup saklanması için, gerekiyorsa restorasyonunun yapılması adına fizibilite çalışmaları yapmaktadır. Restorasyon işlemlerine gerek duyulduğunda Milli Saraylar Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışabiliriz.”

TBMM Milli Saraylar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan saray, köşk, kasır ve fabrikaları anlatan sunum yapan Tablo Restoratörü Hatice Biga, tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu hakkında bilgi ve tecrübelerini fotoğraflarla aktardığı sunumunda kısaca şunlara değindi: “Tablo restorasyonusadece resimlerin yüzeyinde yapılan çalışmalar değildir. Diğer restorasyon türlerinde olduğu gibi detaylı ve geniş yelpazelidir. Tarihi eserle ile çalıştığımızdan eserlerin zarar görmeden taşınması, korunması ve üzerinde çalışılması son derece uzmanlık isteyen, öz veri gerektiren, çok yoğun dikkat isteyen bir iştir. Bunun için özel ekipmanlar, farklı taşıma sandıkları kullanmaktayız.”

Kağıt ve Cilt Restoratörü Ahmet Kurnaz, kağıt ve cilt restorasyonu hakkında fotoğraflarlar üzerinden anlattığı sunumunda, bilgi ve tecrübelerini dinleyicilerle paylaştı.

Yapılan sunumların ardından Hatice Biga ve Ahmet Kurnaz’a teşekkür belgeleri ve plaketler takdim edildi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 20 Kasım 2015, Cuma / 3176 defa okundu.

Etiketler : dpü, tubif,

Bu Kategorideki Diğer Haberler