Kütahyalı Bilge Şair Sunullah-ı Gaybi ve Dönemi Sempozyumu Açılışı Yapıldı

İlahiyat Fakültemiz ve DPÜ İslam Araştırmaları Merkezimiz (DİMAM) tarafından Şehir Değerlerini Tanıyor Projesi kapsamında Kütahyalı Bilge şair Sunullah-ı Gaybi ve Dönemi Sempozyumu Açılış Töreni yapıldı.

Belediye Kültür ve Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyum açılışına Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halis Aydemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şükrü Şentürk, Dekanlarımız, Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, Ak Parti İl Başkanı Ali Çetinbaş, İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, Daire müdürleri, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve konuklar katıldı.

Sunullah-ı Gaybi ve dönemi Sempozyumu Açılışı’nda konuşan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu şunları söyledi: “Şehrimizin kültür hazinesinden bir değerin ve bir dönemin daha anlaşılması, tanınması ve gelecek nesillere aktarılması hususunda düzenlenmiş olan bu sempozyumdan duyduğum memnuniyeti dile getirmek ve siz kıymetli katılımcılara da katkılarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Tac marifet tacıdır Sanma gayri tac ola Taklid ile tok olan Hakikatte aç ola diyerek gönülden, sade ve halisane yaşamamız öğüdünde bulunan Sunullah Gaybinin; Vahdet-i Vücud felsefesinde benden bize dönüşümü, insan-ı kamil olmanın yolunu çizdiği tasavvuf iklimini anlamak ve yaşamak gerektiğini düşünüyorum. Düzenlenen bu sempozyumdan bu yönde faydalanacağımızı ümit ediyorum.

Yaklaşık bir yıl önce yine aynı düzlemde Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği Ulusal Sempozyumu düzenlenmişti. Dileğim o dur ki, bu sempozyumların sayısı ve sempozyumlara olan ilgi gün geçtikçe artar. Farabi, El Medinetül Fazıla da şehirleri; erdemli şehir, değişmiş şehir, sapkın şehir, cahil şehir ve şaşkın şehir olmak üzere beşe ayırır ve şehirler hangi şehir içerisinde yer alacaklarına kendileri karar verir, der. Kütahyamızda erdemli bir şehirdir. Bizler bu gibi çalışmaların sayısını artırarak, değerlerimizi ön plana çıkararak ve yaşatarak, gelecek nesillere bu şehri erdemli bir şehir olarak bırakmalıyız.”

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları söyledi: “2013 yılında; Ahteri ve Dönemi Sempozyumu ile ilmi bir şahsiyeti, Ahteri Muslihiddin Efendi’yi ve meşhur sözlüğü Ahteri Kebir’i tanıtmayı amaçladık. 2014’te Ergun Çelebiyi andık. Şimdi de; döneminde yeterince anlaşılamayan ve hak ettiği değeri görmeyen Sunullah-ı Gaybi Hazretlerini ve Dönemi’ni bir sempozyumla, akademik olarak ele alıp torunları olarak Kütahya’ya bıraktığı ilmi mirasını ve güzel hatırasını anarak vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Bu geniş katılımlı akademik toplantıların yanında, Simav ilçemizde Abdullah Simavi ve Dönemi’ni ele aldığımız panelimiz oldu.

Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli’yi ve şahsında İlahiyat Fakültemizi, bu güzel kalıcı, kadir kıymet bilen çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, şükranlarımı arz ediyorum. Gelecek yıllarda kadir kıymet bilinecek şahsiyetlerin çıkacağına inandığım bu nezih topluluğu saygıyla selamlıyorum.

Kütahyalı Bilge Şair Sunullah-ı Gaybi ve Dönemi Sempozyumu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ergin Ögcem yaptığı konuşmada özetle şunları belirtti: “İlahiyat Fakültesi olarak medeniyetimizin ve Kütahyamızın değerlerini genç nesillere aktarmak, bu değerlerimizi unutturmamak bizim temel anlayışımızdır. Bu güzel çalışmaları yaparken bizlere her zaman maddi, manevi destek olan Valimiz Şerif Yılmaz’a, Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu’na, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’e, Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye, değerli çalışma arkadaşlarımıza, buraya gelen değerli konuklarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

Sempozyumların ardından Evliya Çelebi Kültür Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği Mehmet Dumlu Kültür Merkezi Musiki Topluluğu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Konserin ardından akşam yemeği düzenlendi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 02 Ekim 2015, Cuma / 4177 defa okundu.

Etiketler : dpü, aselsan,

Bu Kategorideki Diğer Haberler