“Demokrasi Söleni Uluslararasi Karma Sergi” Erzurum’da

Demokrasi Söleni Uluslararasi Karma Sergisi Erzurum Büyüksehir Belediyesi Kültür Merkezi Sergi Salonunda açildi. Açilisini Erzurum Büyüksehir Belediye Baskan Yardimcisi Eyüp Tavlasoglu, Atatürk Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. M. Suphi Orhan, GSF Dekani Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, Milli Egitim Müdür Yardimcisi Samih Kir, Proje Koordinatör Yardimcisi Doç. Dr. Levent Mercin, Alman Fahri Konsolosu Yilmaz Kuskay, daire amireri ve misafirlerin katilimiyla gerçeklesti.

Demokrasi Söleni Uluslararasi Karma Sergi, T.C. Basbakanlik Merkezi Finans Ihale Birimi ve Avrupa Birligi’nin ortaklasa yürüttükleri ve finanse ettikleri “Demokratik Vatandaslik ve Insan Haklari Egitimi Projesi” kapsaminda, Dumlupinar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yürütücülügünü yaptigi, Selçuk Üniversitesi ve Güzel Sanatlar Egitimini Destekleme Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan ortaklasa hazirlanan bir proje ürünüdür.

Toplumlarda demokrasi ve insan haklari konusunda duyarlilik saglamak, farkindalik olusturmak ve korumak için ‘Demokrasi ve Insan Haklari Egitimi’ bir zorunluluktur. Bu egitim, bireylerin kisisel gelisiminin ilk safhalari olmasi nedeniyle özellikle okulöncesi, ilkokul ve ortaögretimde oldukça önemlidir. Bu bakimdan, egitim sistemleri araciligiyla demokratik vatandaslik ve insan haklari kavramlarini güçlendirmek, Türkiye de dahil bütün Avrupa ülkelerinde hayati bir öneme sahiptir. Haklar ve sorumluluklar açisindan farkindalik yaratmak ve elestirel düsünmeyi gelistirmek ise sürekli bir destegi gerektirmektedir. Iste bu proje genel anlamda bu destegi saglamak için hazirlanmistir.

Proje Koordinatör Yardimcisi Doç. Dr. Levent Mercin yaptigi açiklamada sunlari vurguladi: “Demokratik kültürün okullarda yerlestirilebilmesi için hak, özgürlük, hosgörü gibi soyut ama dogrudan anlayis ve yasanti ürünü olan kav­ramlarin ise kosulmasinda belirlenen ilke süreç temelli, yasanti ve eylem merkezli bir yaklasim üzerine kurulmustur. Bu hedefin gerçeklestirilmesi için üç temel boyutdan bahsedilebilir. Birinci boyutta demokratik okul kültürünün felsefe, vizyon ve misyonunu belirleyerek paydaslarda bilinç, tutum, deger ve davranis olusturma adina gelistirilen dogrudan uygulamalar; ikinci boyutta ise demokratik, ilke, deger ve normlarin görünürlügünü saglayan, posterler, afisler ve el ilanlari yer alir. Üçüncü ve son boyut da ise katilimcilik anlayisini gelistirici bir dizi kurul, komisyon ve çalisma gruplarinin varligindan söz edilebilir. Bu üç boyut içerisinde yer alan ikinci boyut, “Demokrasi Söleni” konulu “Uluslararasi Karma Sergi” ile dogrudan iliskilidir. Dolayisi ile projenin hedef gruplarini olusturan, Türkiye’deki egitim alanindaki uygulayicilar (Il Milli Egitim Müdürlükleri, yerel yönetimler, ögretmenler ve ögretmenlerin disinda okullarda görev yapan personel), okul aile birlikleri, egitim alaninda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslari, yazili ve görsel basin-yayin organlari ile projenin nihai faydalanicilari olan okulöncesi, ilkögretim ve ortaögretim ögrencileri, ebeveynler, ögretmenler ve sonra da Türkiye’de yasayan vatandaslar bu kapsamda elde edilecek materyallerden yararlanmis olur.

Sergiler, Türkiye’nin yedi bölgesini kapsamaktadir. Ancak projenin süresi dikkate alinarak sadece sergilerin düzenlenecegi iller Akdeniz bölgesinde Mersin, Karadeniz bölgesinde Samsun, Iç Anadolu Bölgesinde Ankara ve Konya, Dogu Anadolu Bölgesinde Erzurum, Marmara Bölgesinde Istanbul, Ege Bölgesinde Manisa ve Kütahya, Güneydogu Anadolu Bölgesinde ise Gaziantep ile sinirlandirilmistir. Sergi faaliyetlerinin gerçeklestirilecegi iller cografi, demografik ve sosyo-ekonomik kriter göz önünde bulundurularak seçilmistir.

Özgün ve farkli eserlerin ortaya konuldugu bu sergide, yurt içinden 35, yurt disindan 10 olmak üzere toplam 45 sanatçi ve tasarimci 103 eseri ile yer almistir.

Aralarinda Türkiyede’deki birçok üniversiteden ögretim üyesinin yanisira basindan bir karikatürist’in, yurtdisindan ise ABD’li, Polonya’li, Iran’li, Macaristan’li, Israil’li Fillandiya’li, Azerbaycan’li, Almanya’li sanatçi/rasarimciya kadar bir çok insan, yagliboya tablo, karikatür, illüstrasyon, poster vb. gibi sanat eserleri ile tasarimlar ortaya koymuslardir.”

 

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 24 Haziran 2014, Salı / 2693 defa okundu.

Bu Kategorideki Diğer Haberler