DPÜ’nün Bor Çalışmalarına Büyük Destek

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve çalışma arkadaşları tarafından hazırlanan Bor Tabanlı İleri Teknoloji Seramik Altyapısı projeye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 11 milyon TL’lik destek verildi.

Üniversitemizin Bor Tabanlı İleri Teknoloji Seramik Altyapısı projesi, Cumhurbaşkanlığından destek kazandı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 11 milyon TL’lik bir desteğe layık görülen proje, ülkemizde bulunan bor rezervlerinin %55’inin Kütahya’da bulunması nedeniyle bor madeni ile ilgili çalışmaları, öncelikli alanları arasında yer alan Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin geleneksel ve ileri teknoloji seramiklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, bor ve bor tabanlı malzeme araştırmaları ile bölge ve ülke ekonomisinin yararına çalışmalara katılma amacına önemli bir katkı sunacak. Üniversitemizin bor tabanlı katma değeri yüksek nihai ürün çeşitliliğini artırmasına ve enerji, savunma gibi alternatif uygulama alanlarında farklı özelliklere sahip bor ürünleri üzerinde çalışmasına olanak sağlayacak proje, bu alanda bir altyapının kurulması ve nitelikli çalışmaların yapılmasının da önünü açacak.

PROF. DR. GÖÇMEZ: YÜKSEK KATMA DEĞERLİ BOR UÇ ÜRÜNLERİNİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Konuyla ilgili açıklama yapan proje yürütücüsü ve aynı zamanda Metalurji Malzeme Bölümü öğretim üyemiz olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez, desteklenen projenin amacının dünyanın en büyük bor rezervine sahip olan Kütahya’da bor tabanlı yüksek katma değer yaratacak uç ürünleri araştırmak ve geliştirmek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Göçmez, aynı zamanda bu ürünlerin uluslararası rekabette alternatif uygulama alanlarına yönelik çalışmalar yaparak bor ürünlerindeki çeşitliliği arttırmayı, mevcut ürünlerin proses şartlarını ve özelliklerini iyileştirmeyi amaçladıklarını da söyledi.

Rektör Yardımcımız Göçmez, projede DPÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji Malzeme Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Tuncer, Doç. Dr. Hediye Aydın, Dr. Ögr. Üyesi Hülya Biçer, Dr. Ögr. Üyesi Çağan Berker İyi, Dr. Ögr. Üyesi Büşra Günhan, Dr. Ögr. Üyesi Pelin Çağın Tokat Birgin, Dr. Sinem Aksan ve Arş. Gör. Sait Altun’la beraber çalıştıklarını ifade edip sözlerini “Bununla beraber projemiz ve laboratuvar altyapımız üniversitemizin bor konusunda çalışma yapmak isteyen akademisyenlerimize her zaman açıktır” diyerek tamamladı. 

PROF. DR. UYSAL: BİLİMSEL FİKİRLERİMİZİN TEKNOLOJİYE UYARLANMASINA ÇALIŞIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen proje ekibinin ziyaretinde projenin hazırlanmasında emek harcayan herkesi kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bor konusunda Türkiye’de en fazla akademik çalışma yapan üniversitelerden biri. Şu ana kadar TÜBİTAK, BOREN, YÖK gibi kuruluşların da aralarına olduğu ulusal düzeyde 8 kuruma, DPÜ çıkışlı 25 bilimsel araştırma projesi, 24 lisansüstü tez, 75 uluslararası-ulusal makale ve 112 bildiri sunduk” dedi.

Kütahya’da bor alanında büyük bir tesisin açılışı için kamu kurumlarının çalışma yürüttüğünü hatırlatan Prof. Dr. Uysal, “Bilindiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz ay Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisini açmış, daha yüksek üretim kapasitesine sahip olacak yeni bir Bor Karbür Fabrikasının da Kütahyamız da kurulacağının müjdesini vermişti. Biz de üniversite olarak yeni desteklenen projemiz yardımıyla kuracağımız alt yapının ve üretilecek yeni bilimsel fikirlerin teknolojiye uyarlanması için çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 11 Nisan 2023, Salı / 3437 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler