DPÜ Tavşanlı MYO’da Atıklar Yakıta Dönüşüyor

Tavşanlı Meslek Yüksekokulunda bulunan Biyoyakıt Makineleri Ünitesi ile yerleşke içinden elde edilenlerin ardından ormandan elde edilen bitkisel atıkların da pelet yakıtına dönüştürülmesi sağlanıyor.

Tavşanlı MYO’da geliştirilen proje ile bahçe ve orman atıkları yakıta dönüştürülüyor.

Meslek Yüksekokulumuzdan yapılan açıklamada Tavşanlı Yerleşkemizde tesis edilen Biyoyakıt Makineleri Ünitesi ile budanan ağaçlar, biçilen çimler, dökülen yapraklar gibi bahçe atıklarının yanı sıra tohumları alınan çam ağacı kozalakları gibi orman atıklarının da pelet yakıtına dönüştürülmesine başlandığı bildirildi.

Dönüştürülen yakıtlar ve bu konuda yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik şunları söyledi:

Artan insan nüfusu ve ihtiyaçları doğrultusunda enerji tüketimi de artıyor. Dünyada mevcut fosil kaynaklı yakıt rezervlerinin giderek azalması ve çevresel olumsuz etkileri nedeniyle alternatif enerji kaynakları konusunda araştırmalar, bu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaşması büyük önem arz ediyor. Güneş, rüzgâr, jeotermal, dalga gibi alternatif enerji kaynaklarının yanı sıra biyokütle kaynaklarından pelet elde edilmesi ve kullanılması da giderek yaygınlaşıyor. Biyokütleden elde edilen yakıtlar çevreci olup aynı zamanda sürdürülebilir enerji kaynaklarıdır. Çünkü dünyadaki tüm canlılar belirli aralıklarla kendilerini yenilerler.

TAVŞANLI YERLEŞKESİNDEKİ BİTKİSEL ATIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Meslek Yüksekokulumuzda gerçekleştirilen proje çalışmasında Biyoyakıt Makineleri Ünitesi, DPÜ Makine Mühendisliği bölümünün altyapı olanaklarından da yararlanılarak kuruldu ve DPÜ Tavşanlı Yerleşkesi'nde oluşan bitkisel atıkların değerlendirilmesi için çalışmalara başlandı. Projede sürecinde yerleşkemizde yıllık olarak budanan ağaçlar, biçilen çimler, dökülen yapraklar gibi biyokütle atıkları önce öğütülmekte, nem oranı ayarlandıktan sonra pelet yakıtına dönüştürülüyor.

Proje kapsamında aynı zamanda Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan iş birliği çalışması ile orman depolarında tohumları alınan çam ağacı kozalaklarının da pelet yakıtına dönüştürülmesi için çalışma başlattık. Orman atıklarının değerlendirilmesinde desteklerini veren Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Sayın Serdar Aksu'ya ve yoğun bir gayret ile pelet makinelerinin işletilmesinde emek veren personelimiz Mustafa Olgun, Bayram Koyulmuş ve Halil Şavklı'ya teşekkür ederim.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 29 Eylül 2022, Perşembe / 941 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, tavşanlı meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler