Akademisyenlerimiz Digi Rescue Me Projesinde Çalışmalara Başladı

Avrupa Birliği Stratejik Ortaklıklar Programı’nın Mesleki Eğitim Alanından fon almaya hak kazanan ve Madenlerde Arama Kurtarma Eğitiminin Standartlaştırılması ve Dijitalleştirilmesini amaçlayan “Standardization and Digitalization of Rescue Education in Mining-DigiRescueMe” projesi DPÜ akademisyenlerinin desteğiyle devam ediyor.

DPÜ akademisyenlerinin aktkı sunduğu Standardization and Digitalization of Rescue Education in Mining-DigiRescueMe projesi tüm hızıyla sürüyor.

Projenin kabul edilmesinin hemen ardından çalışmalarına başlayan proje ekibi, proje yürütücüsü Prof. Dr. Oktay Şahbaz ile birlikte öncelikle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal'ı ziyaret ettiler. Ziyarete Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Karagüzel de eşlik etti.

Ziyarette proje hakkında bilgilendirme yapan Şahbaz; Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlanan projenin eğitimin dijitalleşmesi alanına önemli katkı sağlayacağını ifade ederek proje adımları ve hedefleri konusunda üniversite yönetimini bilgilendirdi. Projenin kabul edilmesi konusundaki mutluluklarını ifade eden Prof. Dr. Kâzım Uysal; mevcuttaki projenin üniversitemize ve madencilik alanına yaratacağı faydalar konusunda görüşlerini dile getirerek proje ekibini gösterdikleri çabadan dolayı tebrik etti.

Bir sonraki aşamada Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlanan projenin etkisini artırmak amacıyla TKİ Garp Linyitleri İşletmesi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirildi. Şubat ve Mart ayları içerisinde yapılan ve GLİ İşletme Müdürü Ercan Şirin liderliğinde yapılan istişareler neticesinde TKİ’den uzmanların proje süreçlerine katkı vermesi ve GLİ’de uygulamalar yapılması noktasında anlaşmaya varıldı. Ayrıca Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’yle de İl Müdürü Ahmet Ali Artun ile de proje çalışmalarına katılım noktasında fikir telakkisinde bulunuldu. Bilindiği kadarıyla Ulusal Ajans tarafından fonlana ilk madencilikte kurtarma konulu proje olan DigiREscueMe’nin ilk uluslararası toplantısı (TPM) 12-13 Mayıs 2022 tarihlerinde Balıkesir’de gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya Kütahya Dumlupınar Üniversitesi adına proje koordinatörü Prof. Dr. Oktay Şahbaz başta olmak üzere, Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Önder Uysal, Prof. Dr. Hakan Aykul, Doç. Dr. Özer Ören, Dr. Öğr. Üyesi Şahin Yuvka ve Öğr. Gör. Vehbi Onur Demirciler katılırken ayrıca proje ortakları Porto Üniversitesi, Salerno Üniversitesi ve AGH Üniversitesi’nden araştırmacılar ve Balıkesir Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tümad Madencilik yetkilileri katkı sağladı.

Proje toplantısının ilk gününde öncelikle Tümad Madencilik San. ve Tic. A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren İvrindi Altın ve Gümüş madeni ziyaret edilirken mevcut işletmenin yürüttüğü operasyonlar hakkında bilgi edinildi. Gezinin ardından Balıkesir Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ile buluşan proje ekibi; mevcut projenin detaylarını ve ülke madenciliği açısından yaratacağı faydaları proje koordinatörü Prof. Dr. Oktay Şahbaz'ın gerçekleştirdiği sunum ile aralarında İvrindi Kaymakamı Mevlana Kürkçü'nün de bulunduğu geniş bir heyete detayları ile aktardı. Proje tanıtım toplantısında söz alan İvrindi Kaymakamı Mevlana Kürkçü; mevcut projenin gerek yöre açısından gerekse de geleceğin madencilerini yetiştiren Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin gelişimi açısından büyük bir rol oynayacağını ifade etti. İvrindi özelinde madencilik alanında uluslararası paydaşlar ile yapılan ilk proje olması hasebiyle yaşadığı mutluluğu dile getiren Kürkçü, proje boyunca gereken her türlü desteği vermek konusunda istekli olduğunu ifade etti. Tanıtım toplantısında ayrıca öğrencilerin proje ve genel madencilik konularındaki merak ettiği konular proje ekibi tarafından aydınlatılmaya çalışıldı.

Toplantı bitiminde Türkiye’nin ilk madencilik lisesi olan Balıkesir Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Uslu eşliğinde okulun fiziki alt yapısı ve teknik olanakları katılımcılar ile beraber yerinde gözlemlendi. Lise ölçeğinde oldukça geniş bir yelpazeye sahip laboratuvar olanakları ile donatılmış olan okulda, proje ile birlikte hayata geçirilecek olan VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) stüdyosunun iş sağlığı ve güvenliği açısından Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitimde dijitalleşme yolunda öğrencilere büyük bir fayda sağlayacağı okul yetkilileri tarafından dile getirildi. Lisede gerçekleştirilen etkinliğin hemen ardından proje ekibi ve okul yetkilileri Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı'yı makamında ziyaret etti. Yürütülmekte olan projenin eğitimde uluslararaşılaşma ve dijitalleşme yönünde oldukça önemli bir mihenk taşı olduğunun altını çizen Tatlı, mevcut proje aracılığı ile madencilik lisesi öğrencilerinin eğitim süreçlerine Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünün vereceği katkılar konusunda düşüncelerini beyan etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 24 Mayıs 2022, Salı / 1112 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler