Prof. Dr. Atilla Batur Öğrencilerimizden Gelen Soruları Yanıtladı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Batur, Instagram üzerinden Öğrenci Konseyimizle ortaklaşa düzenlenen canlı yayında öğrencilerimizden gelen sorulara yanıt verdi ve açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Atilla Batur, Instagram üzerinden öğrencilerimizle bir araya geldi.

Üniversitemiz ile Öğrenci Konseyi Başkanlığımızın Instagram üzerinden düzenlediği ortak canlı yayında Rektör Yardımcımız, öğrencilerimiz tarafından Öğrenci Konseyi Başkanlığımıza iletilen ve Başkan Vekili Rıdvan Saraçoğlu tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Batur, "Tüm öğrencilerimizi sevgi saygıyla selamlıyorum. 2021-2022 yılının öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu yayında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin aklındaki soruları anlık olarak cevaplayabilmek çok önemli. Bizleri bu vasıtayla öğrenci arkadaşlarımızla buluşturduğunuz için teşekkür ediyorum" dedikten sonra kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtı verdi:

"HİBRİT MODELİN AYRINTILARI İLE İLGİLİ YAKINDA DUYURU YAYIMLAYACAĞIZ"

Daha önce Rektör Hocamızla da yapılan canlı yayında bu akademik yılda hibrit modele geçileceği açıklanmıştır. Ancak bunun nasıl hayata geçeceği konsusunda bazı öğrenci arkadaşlarımızın kafasında soru işaretleri var. Bize hibrit modelin nasıl yapılacağını açıklar mısınız?

Toplam AKTS miktarının %40’ı uzaktan %60’ı yüz yüze olacak. Senatoda da hangi derslerin uzaktan, hangi derslerin yüz yüze yapılacağına ilişkin yazışmalar YÖK’e gönderildi. YÖK’ten de bu konuda onay geldi. Salgının seyir durumu neyi gösterir onu bilemiyoruz. Çok sıkıntılı durumlarda uzaktan eğitim yapabilecek alt yapımız mevcut. Bununla ilgili olarak dışarıdan hizmet alımı da yapıyoruz. Bir sıkıntı olmadan bu dönemi atlatacağımızı düşünüyorum.

Uygulamalı olan dersler yüz yüze yapılacak. Bunların teorik olan kısımları yine çevrim içi olarak yapılabilir. Biz tüm uygulamalı derslerin yüz yüze yapılmasını istiyoruz. Derslerin hangisinin çevrim içi, hangisinin yüz yüze olacağına ilişkin resmi internet sayfamızda duyuru yapacağız. Aynı zamanda OBS sisteminden de hangi derslerin yüz yüze, hangisinin uzaktan olacağı görebilecek.

AŞI YAPTIRMAYANLAR İÇİN NASIL BİR YOL İZLENECEK?

Yüz yüze ders verebilmenin devamlı olabilmesi çok önemli. Öncelikle aşı olunması, aşı takviminin tamamlanmış olması, maske ve mesafe gibi. Bizim aldığımız belirli tedbirler var. Tüm sınıflarımız dezenfekte ediliyor. Eğitim öğretime hazır hale getirilmiş durumda. Bütün binaların girişinde de HES kodu kontrolü yapılacak. Aşı takvimini tamamlamamış öğrencilerimiz ile akademik ve idari personelimizden haftada iki kez PCR testi istenilecek. Bina girişlerinde aşı olmayanları da kayıt altına alacağız. Öğrencilerimizin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması koşulu ile yüz yüze eğitim yapılmasını sağlayacağız. Dersi alan öğrencilerimizin HES kodları dersin hocalarına gönderilecek. Hem bina girişinde hem de ders anında kontrol yapılacak.

Kronik hasta öğrencilerimizin de doktor raporu olması kaydıyla devamsızlık konusunda mazeretli olarak kabul edeceğiz. Gerek çevrim içi gerek yüz yüze derslerde devam zorunluluğu olacak ve bunun takibi de yapılacak. Salgın sürecindeki gibi bir uzaktan eğitim olmayacak. Dersler de asenkron olmayacak ve  saatinde uzaktan eğitim yoluyla yapılacak.

"TÜM SINAVLAR YÜZ YÜZE YAPILACAK"

Sınavlar nasıl gerçekleştirilecek?

Sınav konusuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dersler çevrim içi de yüz yüze de yapılsa bile sınavlar yüz yüze yapılacak. Salgın koşullarını gözeterek yapacağımız çalışmalarda sınavların uygulanması ile ilgili olarak sınavın yapılacağı sınıf sayısını artırarak sınav anındaki öğrenci sayısını azaltmayı planlıyoruz.

Öğrencilerimizin dersleri kadar sosyal yaşamları da önemli. Peki yeni dönemde öğrencilerimiz, üniversitenin sosyal tesislerinden nasıl yararlanacaklar?

Sosyal tesisler konusunda en önemli haberimiz beslenme hizmetleri konusunda. Yeni bir mutfak kuruyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız bundan böyle yemekhanemizde öğretim elemanlarımız ne yiyorsa onları yiyecek. Bir profesör hocamızın, bir idarecimizin yemeği ile öğrencilerimizin yemeği aynı mutfakta pişirilerek sunulacak ve bir aile gibi hepimiz aynı yemeği yiyeceğiz.

Bununla birlikte başta yemekhane, spor alanları olmak üzere, diğer sosyal tesislerimizin kullanımı için bir kimlik çıkartılması gerekiyor. Öğrenci arkadaşlarımızın bu kimliği çıkarabilmeleri ve bu kimlik aracılığıyla yemek yiyebilmeleri ve sosyal tesislerimizi kullanabilmeleri için de bir imza/onay vermeleri yeterli olacak. Bu onayın nasıl verileceği Öğrenci Bilgi Sistemimizde (OBS) yer almakla beraber kısa süre içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımız öğrencilerimize yeni bir hatırlatma mesajı da iletecek. Verilecek onayın ardından öğrencilerimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek tüm sosyal tesislerimizi kullanabilecekler.

"FORMASYONA HAZIRIZ. YÖK VE MEB'İN SÖZLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Yeni akademik yılda formasyon açılacak mı ve DPÜ formasyon için kaç kontenjan ayıracak?

Formasyonu inşallah açacağız. Bu günlerde Yükseköğretim Kurulu ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında usul ve esaslar güncelleniyor ve sürecin tamamlanması için de bu kurumlar arasındaki anlaşmanın imzalanması gerekiyor. Bütün üniversiteler gibi biz de bu usul ve esasların güncellenmesini bekliyoruz. Kontenjanlar da bu anlaşmayla beraber belli olacak.

Süreç devam ederken biz de hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Öncelikle formasyon verebilecek öğretim üyelerimizin listesini belirliyoruz. YÖK ve MEB'in anlaşması imzalanınca biz de duyurularımızı ve kontenjanlarımızı resmî kanallardan paylaşacağız.

Yeni öğrenciler ders kayıtlarını nasıl yapacaklar?

Ders kayıtları 20-24 Eylül tarihleri arasında 5 günlük süre içinde yapılacak. Özellikle yeni öğrencilerimiz bilmeliler ki ders kayıtlarını kendileri yapması gerekiyor. Bu nokta çok önemli. Hem eski hem de yeni öğrencilerimizin ders kayıtlarını nasıl yapacaklarını anlatan duyurular dpu.edu.tr adresinde yayımlanıyor. Kendilerinden bu duyuruları takip etmesini açıklamaları dikkatle okumasını rica ediyorum. Yapılacak yeni duyuruları da yine dpu.edu.tr adresinden takip edebilirler.

"ÖĞRENCİ YURTLARININ KAPASİTESİ BAŞVURULARI BÜYÜK ÖLÇÜDE KARŞILAYACAK"

Öğrenci yurtları yeni döneme hazır mı? Yurt kapasiteleri öğrencilerimizin başvurularını karşılayabilecek mi?

Bildiğiniz üzere Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlar üzerinde Üniversitemizin tasarrufu olamıyor. Ancak öğrencilerimize şu bilgiyi verebilirim ki, Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarımızda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü biliyoruz ve sık sık yurtları ziyaret ediyoruz. Bildiğiniz üzere yerleşkemiz içinde kız öğrenciler için yerleşkeye yürüme mesafesinde de erkek öğrenci yurtlarımız bulunuyor. Kütahya, nüfusuna oranla en fazla yurt yatak kapasitesine sahip şehirlerden biri. Bu yüzden öğrencilerimizin yurt taleplerinin büyük ölçüde karşılanacağını söyleyebilirim.

Aynı zamanda Hüsnü Özyeğin Kız Öğrenci Yurdumuz hizmete hazır. Yurt kapasitesinin dolması durumunda Kütahya şehrindeki özel yurtların ve kiralık evlerin de barınma konusunda öğrencilerimizin beklentisini karşılayacağına inanıyorum.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUZ"

Kütahya'ya dönmelerine sayılı günler kalan öğrencilerimize nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Öğrencilerimizi çok özledik. Onların yerleşkelerimize gelmesi için artık gün sayıyoruz. Yerleşkemiz cıvıl cıvıl. Üniversitemizde doğa ile iç içe bir ortam bulacaksınız. Dersliklerimizin temizliğine önem veriyoruz. Bunun yanında yeni dönemden başlayarak öğrencilerimizle birlikte aynı mutfakta pişen yemekleri yiyeceğiz. Öğrencilerimizden gelmeden önce aşılarını önemle yaptırmalarını rica ediyoruz. Aşı yaptırıp yaptırmamak bir tercihtir. Ancak bir başka insanın özgürlük alanına girmemek gerekiyor.

Bir başka konu da uluslararası öğrencilerimizin sayısındaki önemli artış. Bu yıl yerleşkelerimize gelen arkadaşlarımız uluslararası düzeye erişmiş bir üniversite ortamına şehitlik edecekler ve farklı kültürlerden pek çok öğrenci aynı yerleşkede eğitim alacak; Birbirleriyle sosyal bir yaşam sürecek. Bu nedenle aşı yaptırmayı tercih etmeyen öğrencilerimizin de açıklanacak kurallara uymalarını istiyoruz.

Böyle bir yayında yer almaktan ve öğrencilerimizle buluşmaktan son derece memnunum. Öğrencilerimizle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. O güne kadar sizlere sağlıklı ve mutlu günler diliyor, saygılarımı sunuyorum.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 15 Eylül 2021, Çarşamba / 3169 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler