Prof. Dr. Kazım Uysal Medya Temsilcileriyle Görüştü

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, ulusal ve yerel medya temsilcileriyle video konferans yöntemiyle düzenlenen bir basın toplantısında bir araya geldi.

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal ulusal ve yerel medya temsilcilerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda Rektörümüze Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Muammer Gavas, Prof. Dr. Mustafa Aydın, Genel Sekreter Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Batur, Genel Sekreter Yardımcılarımız Bayram Adıgüzel ve Miktat Bektaş da eşlik etti.

DPÜ DOLULUK ORANLARINDA ZİRVEYİ GÖRDÜ

Prof. Dr. Kâzım Uysal konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Üniversitemiz ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının doluluk oranlarına bakıldığında 2018'de %71, 2019'da %88 iken 2020 yılında bu oran %93 oldu. Fakülte, bölüm veya programlarımızın birçoğu %100 oranında doluluğa ulaştı. Üniversitemizi tercih eden yabancı uyruklu öğrencilerin sayıları da giderek artıyor. 2018'de 673, 2019'da da 1.188 olan öğrenci sayımız geçen yıl 2.251’e ulaştı. Lisansüstü yabancı öğrenci sayılarına bakıldığında ise 2018 yılında 40, 2019 yılında 91 ve 2020 yılında ise 542 öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemiz tarihinde olmadığı kadar ulusal öğrenci sayısını arttırmıştır. Şu uluslararası öğrenci sayımız 4 bine yaklaşmış durumdadır. Bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.

Biz bu salgın sürecini iyi yönettiğimizi düşünüyorum. 47 bin öğrenci ile uzaktan eğitimi yönetmek kolay bir şey değil. Sadece 5 bin 500 dersimiz bulunmaktadır. Bu güçlü bir altyapı ve güçlü bir gayret gerektiriyor. Ufak tefek aksaklıklar oldu ancak bunlar bizden kaynaklı bir şey değildi. Eğitim ve öğretim bakımından da iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Rakamlarla da bu görünüyor.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİNİN DESTEKLERİNDE ARTIŞ VAR”

Göreve geldiğim zaman 2 farklı proje türü vardı. Biz bunu 7’ye çıkardık ve çeşitlendirdik. Genel araştırma projesine verilen destek miktarı ise 20 bin TL’den 50 bin TL'ye yükseltildi. Ayrıca ülkemizin ve üniversitemizin öncelikli alanlarına yönelik olarak yapılan projelere de 500 bin TL'ye kadar destek verildi. Alan projelerine yüklü miktarda paralar verdik. Üniversitemiz tarafından sonra iki yıl içerisinde 29 projeye toplamda 3,2 milyon TL üzerinde bütçe ile desteklenerek, şu ana kadar üniversite içinde verilen tüm projelerin toplam bütçesinden daha fazla duruma geldi.

Kurum içi kaynakların yanı sıra TÜBİTAK başta olmak üzere dış kaynaklardan da destek alınmış, ilk defa TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında üniversitemiz ve Güral Porselen iş birliği ile 4 doktora öğrencisine burs verildi. 2019’da BAP desteğine verilen destek 583 bin 344 TL iken 2020 yılında 2 milyon 521 bin 66 TL’dir. 2021 yılının ilk bir buçuk ayında BAP desteğimiz 604 bin TL, yani 2019’un tamamından daha fazla. Bu rakamlar DPÜ’nün kendi öz kaynaklarıyla projelere ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir.

Bizden önce Zafer Kalkınma Ajansı kaynaklı proje yoktu. Şu anda Zafer Kalkınma Ajansı destekli 2 tane yürütücülüğünü yaptığımız projemiz bulunuyor. Belediye ile ortak olduğumuz projelerimiz de devam ediyor. Bakanlık, Valilik, Belediye, Zafer Kalkınma Ajansı ve diğer kurum/kuruluşlar ile birlikte yürütülen yüksek bütçeli projelerde insan kaynağının yanı sıra üniversitemiz toplamda 1 milyon TL'ye yakın maddi destek sağladı.

“TEKNOKENTTE BÜYÜK ATILIM İÇİNDEYİZ”

10 yıldan fazladır resmen kurulu olan fakat bir türlü kabuğunu kıramayan Teknokent’te son 7 aydır çok hızlı gelişmeler kat edildi. Başta Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla Rektör olarak Prof. Dr. Ersan Öz’ü genel müdür atadık. Valimiz, belediye başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odamız, İl Özel İdaremiz ve tüm ortaklarımızı arkamıza alarak birçok ziyaret ile teknokent diye bir derdimiz olduğunu şehrin siyasi idari ve iş çevrelerine anlattık. Bunu yaparken aynı zamanda teknokenti kurumsallaştırmaya başladık.

Başarılı bir ekip kurduk. Resmi olarak %30, fiili olarak da %20 kapasiteyle çalışan teknokent, salgın koşullarına rağmen %98 kapasiteye ulaştı ve hizmet vermeye devam edilmektedir. Toplam 42 şirket ofisinden sadece 1 ofis boş. O boş ofis için de bir aday firma var. Teknokentimize Ankara’dan iki, Bursa’dan da bir firma projeleriyle katıldı. 1 İzmir firması proje başvurusunu hazırlıyor. Yakın zamanda mevcut binanın fiziki olanakları yetmeyeceğinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza 8 bin 500 m² kapalı alanda 80 ofislik yeni bina projemizi çizip gönderdik. Bakanlığımızdan güzel haberler bekliyoruz.

Fiziki olarak birçok eksiği olan binanın hiçbir eksiği kalmadı. Tüm teknokent borçları öz kaynaklarla borçlanılmadan ödendi. Sermayesi 750 bin TL’den 1 milyon 250 bin TL’ye artırıldı. Hiç proje bitirmesi olmayan, hiç patenti olmayan teknokentin 3 proje bitirmesi, 4 ulusal-uluslararası patenti oldu. Kendi adına hiç projesi olmayan teknokent, bugün 2 kalkınma ajansı projesi yürütüyor. Kuluçka merkezimiz Keramika desteği ile tamamlandı. 24 Şubat’ta açılışını yapıyoruz. Aynı zamanda yakın bir tarihte DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesinde de teknokent ikinci kuluçka merkezi açılmasını planlıyoruz. Teknokentimiz ile Bursa ULUTEK arasında mentorluk iş birliği anlaşması imzaladı.

2015-2019 yılları arasında Avrupa Birliği ve Erasmus programları kapsamında ortalama 340 bin Avro’luk hareketlilik bütçesi alınmışken, sadece son iki yılda bu miktar ortalama 370 bin Avro’nun üzerine çıkarıldı. 2015-2019 yılları arasında 5 farklı ülkeye bütçe elde edilmişken son iki yılda Avrupa dışına hareketlilikte Türkiye'de 207 üniversite arasından ilk ona girerek 11 farklı ülkeye bütçenin tahsis edilmesi sağlandı. Bu dönemde personel ve öğrencilerimiz için toplamda 500 bin Avro civarında bir bütçemiz bulunuyor.

Üniversitemizde 2019 ve 2020 yıllarında, Kütahya ve Batı Anadolu Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uluslararası Öğrenci Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nöroteknoloji Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Akıllı Sistemler Araştırma Tasarım ve Uygulama Merkezi, Bor Tabanlı İleri Teknolojiler Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kimyasal Ürün Geliştirme ve Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere toplam 6 araştırma ve uygulama merkezi açmış bulunuyoruz.

UYSAL ÇİNİLİ CAMİ VE AHMET YAKUPOĞLU MÜZESİ KONULARINA DEĞİNDİ

DPÜ tarihinde hiç olmadığı kadar farklı kurumlarla protokoller imzaladık. Üniversiteye Yeni akademik personel alırken hiçbir zaman YÖK’ün belirlediği ölçütlerin dışına çıkmadık ve özel koşul yazmadık. Kim başarılı ise o geldi.

Çinili Cami için Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun isteği üzerine ikinci bir bilim kurulu oluşturulmuş ve bunun üzerine çalıştay hazırlamıştık. Çalıştayda bilim kurulu tarafından incelenen Çinili Cami’nin güçlendirilebileceği, minare kısmının ise ayrıntılı olarak yeniden irdelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun Ocak ayındaki toplantısına proje müellifleri ve bilim kurulu hocalarının da katılımı ile bir toplantı daha gerçekleştirilerek Çinili Cami’nin güçlendirilmesinin onayı alındı. Güçlendirme uygulama projelerinin yapılabilmesi için ihale hazırlıklarına başlanılmış olup yasal işlemlerin tamamlanması ve uygulama projelerinin çizilmesi için yaklaşık 3 ay gibi bir süre öngörmekteyiz. Projelerin tamamlanmasına istinaden vakit kaybetmeksizin yapım uygulamasına geçilmesini planlamaktayız.

Ressam Ahmet Yakupoğlu Müzesinin iki aşama olan teşhir ve tanzim işi Eylül ayı itibari ile başlamış bulunmaktadır. Hali hazırda işin Tanzim kısmı tamamlanmış olup, Teşhir kısmına ait mobilya imalatlarının sonuna gelinmiştir. İşin toplam %85 lik kısmı tamamlanmış olup Nisan ayı itibari ile bitirilmesi planlanmaktadır. Pandemi nedeni ile planlamış olduğunuz süre de 1 aylık bir aksama meydana gelmiştir.

Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun doğduğu evin ise tahmini toplam maliyeti 4 milyon lira civarındadır ve paramız hazırdır. Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun Maltepe Mahallesinde bulunan doğduğu evin restorasyonuna Kasım 2020’de başlanılmıştır. Hâlihazırda çevre güvenliği alınarak boya ve dış sıva raspaları yapıldı. Eve ait yapının taşıyıcı sisteminde hasar olup olmadığı incelendikten sonra hızlı bir şekilde onarım ve yenileme çalışmalarına devam edilecek. Bu projenin de 2021 yılında bitirilmesini planlıyoruz.

REKTÖRÜMÜZ MEDYA TEMSİLCİLERİNİN SORULARINI YANITLADI

Prof. Dr. Uysal’ın konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Öğrencilerden harç parasının düşürülmesi yönünde istekler var. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi dâhil hiçbir üniversite harç paralarında tasarruf yetkisine sahip değil. Bu kararı devletimiz veriyor ve biz yalnızca uygulamacı konumundayız. Bu nedenle bu konuda üniversitemizin bir adım atması yasal olarak mümkün değil.

Bahar yarıyılında yüz yüze eğitime başlanacak mı ve mezuniyet törenleri bu yıl yüz yüze yapılacak mı?

Eğitimin nasıl sürdürüleceğine DPÜ Senatosu karar veriyor. Bu karar gündemimizde görüşmeler yapıyoruz. Ancak bu kararı alırken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve YÖK’ün vereceği karar belirleyici olacak. Bu yönde alınacak somut kararları bekliyoruz. Biz de bu kararların ardından senato kararımızı açıklayacağız. Eğitim uzaktan olursa mezuniyet töreninin yüz yüze olması olanaksız. Eğitime ilişkin kararımız burada da belirleyici olacak.

Kütahya Kent Meydanı Projesi'nde özellikle Vazo’nun tasarımı ve müzenin yeri eleştiri aldı. Neler söyleyeceksiniz?

Değerli arkadaşlar, öncelikle şunu ifade etmek isterim. Bizim bine yakın akademisyenimiz var. Genelde her sahanın uzmanı var. Fakat DPÜ, şimdiye kadar şehirle, halkla, kamuyla ve sanayi ile el ele verememiş. Kütahya, sahasında yüksek lisans ve doktora yapmış, doçent ve profesör olmuş bu kadar akademisyenden yeterince istifade edememiş. Bunun sebepleri farklı olabilir. Ancak şehrimizin kalkınması için üniversitemizin yetişmiş insan kaynaklarından ve bilimsel altyapısından faydalanması oldukça önemlidir. Biz bunun farkındayız. Bundan dolayı da göreve gelince kadim şehrimiz Kütahya’mıza daha çok faydalı olabilmek için kolları sıvadık ve var gücümüzle çalıştık. Herkesin şahit olduğu gibi verilere de yansıdığı gibi üniversite tarihinde ilk defa bu kadar fazla şehirle bütünleştik. İlk defa kamu kurumları ile bu kadar fazla protokoller imzaladık ve iş birliği yaptık. İlk defa bu kadar fazla proje ürettik. İlk defa uluslararası öğrenci sayımız bu kadar fazla oldu. İlk defa teknokentteki firma sayısı bu kadar fazla oldu.

Görev sahamızda olmamamıza rağmen hiçbir ücret almadan Kütahya Kent Meydanı projesini Sayın Valimizin teklifi ile çalışmaya başladık. Projede sahasında uzman arkadaşları görevlendirdik ve akademisyenlerimize de ‘Şöyle yap, böyle yap’ gibi önerilerde ya da baskılarda bulunmadık. Öyle olması da zaten mümkün olamaz; Çünkü burası üniversite. Projede, Mimarlık Bölümü Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Eray Şahbaz, Şehir Bölge Planlama Bölümü Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Dilcu Gönül, bu sahada uzman Öğr. Gör. Mehmet Kasap, Öğr. Gör. Serpil Başlılar Altun, Arş. Gör. Sıla Ceren Varış, Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Vitoşoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Polat Yalınız gibi mimarlık, kent planlaması ve ulaştırma konusunda uzman akademisyenler görev aldı. Proje teklifi konusunda uzman arkadaşlarımız bir aydan fazla çalıştılar ve bu çalışmaları karşılığında, tekrar ediyorum, hiçbir ücret almadılar. Tamamen ilgililere katkı sunmak için fedakârlık yaptılar. Tam bir ay derslerinden ve ailelerinden fedakârlık yaptılar. Ayrıca valiliğimiz ve belediyemizle de koordineli çalıştılar. Bu projeden bizim amacımız konuya akademik açıdan da bakmak ve yardımcı olmaktır. Biz bu projede icracı bir kurum değiliz. Bu projeyi kim yapacaksa bizim hazırladığımız projeyi ister dikkate alır, isterse hiç dikkate almaz veya bazı hususları dikkate alır, bazı hususları dikkate almaz. Biz görevimizi yaptık. Kaldı ki, Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız katkı ve desteklerimizden dolayı bize teşekkür ettiler. Bizim toplantılarımıza katılan Valimiz ve Belediye Başkanımız da akademisyenlerimizin fikirlerine ilişmediler.

Biz de tarihe not düşmek için açık ve şeffaf bir şekilde tüm proje metnini ilan ettik. Eleştiriler olmasını anlıyoruz. Olması gerektiğini de düşünüyoruz. Eleştiri olacak ki projeler, fikirler belirtilsin ki ve ortaya daha iyi fikirler çıksın. Bazı arkadaşlar Vazo’nun şeklini beğenmemiş. Bu gayet normal. Ancak bizi üzen ve anormal olan husus şudur. Hiç teşekkür etmeden, bunca emeği ve fedakârlığı görmeden sadece Vazo için eleştirilmemizdir. Bence bu noktada kendi ayağımıza sıkıyoruz. Fedakâr insanlarımızı küstürüyoruz. Şevk ve gayretlerini kırıyoruz. Ben soruyorum. Hak etmediğimiz şekilde haber yaparsanız, ben akademisyenlerimden Kütahya için nasıl fedakârlık isteyeceğim? Haksız yere iş yapan eleştirilirse, yaptıkları güzel işler görülmezse insanları nasıl motive edeceğiz?

Kütahya Turizm Master Planı ne aşamada?

Kütahya Turizm Master Planını da beş kuruş almadan sadece şehrimize katkı sunmak için yapıyoruz. Bu projede çalışan arkadaşlar yaklaşık bir yılını bu proje için ayırdılar. Bu müthiş bir fedakârlık. Arkadaşlarım, gelir getirici veya akademik katkı sağlayıcı daha başka işlere de çalışabilirler ve eminim çok büyük şahsi kazanç da elde edebilirlerdi. Ancak Kütahya sevdası ve şehrimiz adına katkı sağlama azmi ve gayreti ile bu projeyi yapıyorlar. Biz görevimizi yaparız. Uygulayıcı kurum veya makamlar bizim projemize ister değer versinler, isterse vermesinler. Biz işin orasında değiliz. Biz sadece şehrimize katkı sağlamak istiyoruz. Biz Kütahya’yı seviyoruz.

Değerli arkadaşlarım, marifet iltifata tabidir. Ne olur, takdir edemezseniz de bari haksız yere eleştirmeyin, arkadaşlarımızın şevk ve gayretlerini kırmayın. Bu durum Kütahyamıza zarar verir. Üniversite tercihi yapacak bir genç bu olumsuz haberleri görünce DPÜ hakkındaki algısı nasıl olur? Varsa eleştiriye konu bir husus, ben buradayım ve herkese kapım açık. Katkı sağlamak isteyene kapımız açık. Ne olur, Kütahyamızın güzide bir markası olan DPÜ’ye bunu yapmayın. Gazete sütunlarında hak etmediğimiz eleştiriler yapmayın. El ele verelim, birlikte çalışalım. Tenkit değil teşvik edelim. Hep birlikte güzel şehrimiz Kütahya’mızı hak ettiği yere taşıyalım.

Projeye gelince, Kütahya Turizm Master Planı’nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yine Kent Meydanı projesinde olduğu gibi Valiliğimizin bizlerden talep ettiği bir projeyi üstlendik. Bu projenin Belediye, Valilik, İl Özel İdare, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü başta olmak üzere çok fazla bileşeni var ve akademisyenlerimiz büyük bir titizlikle çalışıyorlar. Bu proje için bir yıllık bir süre öngörmüştük. Bu proje tamamlandıktan sonra yine görüşlere açık bir proje olacak. Şu an için projenin planlandığı gibi ilerlediğini söyleyebilirim.

Soru cevap bölümünün ardından toplantı, Rektörümüzün teşekkür mesajı ile sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 11 Şubat 2021, Perşembe / 1416 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler