DPÜ BAP’ın İlk ÖNAP’ı Hayata Geçiyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün (BAP) desteklediği ‘100. Yılında Dumlupınar Zaferi Belgeselindeki Karakter Animasyonu Öğelerinin Motion Capture Teknolojisi ile Görselleştirilmesi’ başlıklı Öncelikli Alan Projesi’ne başlandı.

DPÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün desteklediği projelerden ilki için çalışmalar başladı.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümünün Kütahya Öncelikli Alan Projeleri (ÖNAP) kapsamında sunduğu ‘100. Yılında Dumlupınar Zaferi Belgeselindeki Karakter Animasyonu Öğelerinin Motion Capture Teknolojisi ile Görselleştirilmesi’ adlı proje 388 bin 220 TL’lik bütçe ile kabul edildi.

Proje kapsamında Millî Mücadele’nin sembollerinden olan ‘Büyük Taarruz’ döneminin, bugüne kadar denenmemiş bir teknoloji ile animasyon haline getirilecek. Hazırlanacak animasyonun Büyük Taarruz’un 100. yılı etkinlikleri kapsamında gösteriminin sağlanması, yerel TV kanallarında gösterilmesi, MEB EBA’da öğretim materyalleri arasına konulmasının sağlanması amaçlanıyor.

ÇELİK: ZAFERİN 100. YIL COŞKUSUNA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazik Çelik Yılmaz, “Türk milletinin birlik ve beraberliğini canlı tutmanın, genç nesillere fark ettirmenin ve gelecek kuşaklara taşımanın farklı yol ve yöntemleri var. Bunlardan biri Türkiye’de yeni bir sektör haline gelen ve çok dikkat çeken, eğitsel yönü yoğun olan animasyon alanıdır. Animasyon, özellikle küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere, kullanılan teknik ve yöntemler, senaryo, kurgu ve karakterlere bağlı olarak çok geniş kitlelere hitap eden bir özelliğe sahip” dedi.

Hazırlanacak animasyonun teknik ayrıntılarından da söz eden Doç. Dr. Nazik Çelik Yılmaz “Kurumumuzun, Türk milletinin birlik ve beraberliğini ana tema olarak ele aldığı ve şu anda yapım aşamasında olan Başkomutan Meydan Muharebesi Belgeseli’nde görsel kullanımı ve video çekimlerinin yanı sıra, bilgisayar destekli animasyon programlarında hazırlanan modelleri hareketlendirmek için kullanılan tekniklerinden biri olan motion capture (hareket yakalama) teknolojisini kullanmayı hedefliyoruz. Böylece yapım sürecinde maliyeti ve harcanan zamanı azaltmanın yanında karakter animasyonlarının akıcılığını ve inandırıcılığını arttırmayı da amaçlıyoruz. Bugüne kadar Büyük Taarruz’u konu alan bir animasyon yapılmaması ve iki yıldan kısa bir süre içinde de Büyük Taarruz’un 100. yılını kutlayacak olmamız proje ekibimizin çalışmalara başlamasında çıkış noktası oldu. 18 ay içinde projeyi tamamlayarak 2022 yılında milletçe büyük bir coşkuyla kutlayacağımız zaferin 100. yılına Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak önemli bir katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında bir Motion Capture Atölyesi’nin kurulacağını kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, projenin çalışma grubunun Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Ali Aycan Gürbüz, Öğr. Gör. Yahya Özkan Akyürek, Öğr. Gör. Can Pekin’in yanı sıra Fen Edebiyat Fakültemizin Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Kolay ve Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Şakir Turan’ın da yer aldığını sözlerine ekledi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 12 Ekim 2020, Pazartesi / 1334 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler