Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal Instagram’da Öğrencilerimizle Buluştu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Instagram üzerinden düzenlenen canlı yayında öğrencilerimizden gelen sorulara yanıt verdi ve açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kâzım Uysal, Instagram üzerinden öğrencilerimizle bir araya geldi.

Üniversitemiz ile Öğrenci Konseyi Başkanlığımızın Instagram üzerinden düzenlediği ortak canlı yayında Rektörümüz, öğrencilerimiz tarafından Öğrenci Konseyi Başkanlığımıza iletilen ve Başkan Vekili Rıdvan Saraçoğlu tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

Rektörümüz kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtı verdi:

YÖK’ün bahar dönemini uzaktan eğitim ile tamamlanması kararının ardından üniversitemiz, uzaktan eğitime geçiş sürecini nasıl yönetti? Uzaktan eğitim ile ilgili ne tür çalışmalar yaptı?

Açıkçası siz öğrencilerimizden ayrı kalmak bizim isteğimiz bir şey değildi. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 16 Mart tarihinde alınan üniversitelerde eğitime ara verilmesi kararının ardından, 18 Mart tarihinde Yükseköğretim Kurulumuzun aldığı kararla Üniversitemiz uzaktan eğitim sistemine geçti. Bu karar açıklanınca hemen akademisyenlerimizi toplayarak yapılması gerekenleri görüştük. Öncelikle uzaktan eğitim sistemimizin altyapımızı güncelledik. Bilindiği üzere, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi büyük bir üniversite. Bizim bazı üniversitelerin öğrenci sayısından daha kalabalık fakültelerimiz var. O nedenle Kütahya Dumlupınar Üniversitesini küçük üniversiteler gibi değerlendirmeyin. Uzaktan eğitim sistemimizi 30 Mart tarihinde açtık. Bu dönemin derslerini de uzaktan eğitim sistemi içinde tamamlayacağız.

Uzaktan eğitim sistemine öğrencilerimiz belirli günlerde giriyor. Bunun nedeni nedir?

DPÜ Uzaktan eğitim sisteminin kapasitesi tüm öğrencilerimizi kapsayacak altyapıya sahip. Ancak sistemi açtıktan sonra gördük ki, bazı noktalarda teklemeler oldu. Günün belirli saatlerinde yaşanan yığılma ile sistemde tıkanıklıklar yaşandı. Yaptığımız çalışmalarla sistemi daha da güçlendirdik. Ancak şu an sistem üzerinde kayıtlı yaklaşık 5 bin ders var. Binlerce öğrencimiz bu sistemi kullanıyor. Bu kadar yoğunluktan dolayı belli oranda riskimizin de olduğunu düşündük. Açıkçası öğrencilerimizin lehine bir kararla, biz bu riski almak istemedik. Tahmin edileceği üzere sınavlar öncesinde sistemde aşırı yoğunluk olacaktı. Bunun yaşatacağı olumsuzlukları sınavların hemen öncesinde öğrencilerimize yansımasını istemedik ve böyle bir uygulamaya yöneldik.

“AKADEMİK TAKVİMİ İLAN ETMEDE GEÇ KALMADIK”

Öğrencilerimiz akademik takvimin açıklanmasında diğer üniversitelere göre geç kalındığı yönünde düşünlerini aktardılar. Siz akademik takvimin geç açıklandığını düşünüyor musunuz?

Bir süredir içinde bulunduğumuz şartların çok sık değiştiği bir süreçten geçiyoruz. Daha önce de belirttiğim üzere çok büyük bir üniversiteden söz ediyoruz. Bu yüzden ben, akademik takvimin açıklanması konusunda diğer üniversitelere göre 1-2 haftalık gecikmenin çok geç bir süre olmadığını düşünüyorum. 

Ayrıca şunu da söyleyebilirim: Önümüzdeki günlerde akademik takvimde başka değişiklikler de olabilir. Örneğin, şu an için final sınavlarını Üniversitemizde yapmayı düşünüyoruz. Ama şartlar çok sık değişiyor. Öngörülemeyen şartlar doğuyor ve içinde olduğumuz süreç yeni şartlara göre kendimizi güncellememizi gerektiriyor. Ben bu konuda öğrencilerimizin bu konuda anlayışını ve yapılacak duyuruları resmi iletişim kanallarımızdan takip etmelerini rica ediyorum. 

Başlangıçta ara sınavlarının uzaktan yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra ise ödev, proje veya uygulamalı ödev olarak gerçekleştirilmesi kararı verildi. Ara sınavlarının yapılma usulü ile ilgili üniversitemiz nasıl bir çalışma yaptı? Neler düşünülerek bu karar verildi?

Bizim önceliğimiz eğitimde kalite. Biz başlangıçta ara sınavları uzaktan eğitim yoluyla yapmayı tasarlamıştık. Ancak baktık ki, salgının seyri insanların bir yerden bir yere gitmesini engelliyor. Öte yandan öğrencilerimizin bir kısmı kırsal kesimde yaşıyorlar. Sınavlarını yapabilecekleri araçlara ya da internete erişim sağlamakta güçlük çekiyorlar. Tüm bunları göz önüne aldığımızda uzaktan sınav yönteminde yapılacak bir sınavla öğrencilerimize eşit şartlar sunulamayacağını gördük. Bundan dolayı da sınavların ödev, proje ya da uygulamalı ödev yoluyla yapılması yönünde bir kararı aldık. Öğrencilerimizin bizi bilgilendirmesi neticesinde ve öğrencilerimizi düşündüğümüzden dolayı bu kararı hayata geçirmiş olduk.

“FİNALLERİN NASIL YAPILACAĞINI SÜREÇ BELİRLEYECEK”

Ödevlerin içeriğinin nasıl olacağı konusunda Rektörlüğün bir yetkisi ya da bilgisi var mı?

Ödevler herkes için olacak, ancak ödevlerin içeriğini akademisyenlerimiz belirleyecek. Bizim akademisyenlerimizin sınavlarını nasıl yapacağını belirlememiz mümkün değil. Çünkü her dersin gerektirdikleri farklıdır. O yüzden de dersi veren akademisyenlerimiz ara sınav olarak kabul edilecek sınavlarını dilerse ödev, dilerse proje biçiminde yapacaklar. Bu sınavın yapılmasının sorumluluğu akademisyenimize, ödevlerin gönderilmesi de öğrencilerimize aittir. Öğrencilerimiz, ilgili akademisyenin bilgisi dâhilinde ödevlerini dilediği şekilde gönderebilir. Yeter ki ödevler zamanında teslim edilsin. Akademisyenlerimiz de bu ödevleri arşivleyip sisteme yükleyecekler. 

Bu konuda bir noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Sevgili öğrenciler, bugün imkanlarımız geçmişteki gibi değil. Artık intihal programları var ve tüm üniversiteler bu imkanlara sahip. Kısacası birbirinin aynısı olan, kopya ödevleri belirlemek bizim için çok kolay. Ödevlerinizi, projelerinizi hazırlarken bu gibi yollara yönelmeyin. Bundan zararlı çıkabilirsiniz. Az olsun kendi ödeviniz olsun. Böylece uzaktan eğitim sınavının avantajını kullanalım. Hakkı verilerek ödev yapılır ve değerlendirilirse, ödevin öğreticilik açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. Öğrencilerimizden de bu konuda hassasiyet rica ediyoruz.

Final, bütünleme başta olmak üzere dönem sonunda yapılacak diğer sınavlar planınız nedir? 

Şunu özellikle söylemek isterim ki, biz bu salgını yeneceğiz. Ayrıca siz değerli arkadaşlarımızı da çok özledik. Biz final ve bütünleme sınavlarını Kütahya’da ve Üniversitemizde yapmak istiyoruz. Ancak, eğer o güne kadar salgını yenemezsek ve şehirlerarası yolculuk kısıtlamaları devam ederse finalleri uzaktan eğitim sistemini kullanarak yapacağız.

“AYNI SÜREÇTE HEM YAZ OKULU HEM DE HIZLANDIRILMIŞ YAZ EĞİTİMİNDEN YARARLANILABİLECEK”

Yaz okulunun açılıp açılmayacağı konuşulurken yaz okulu için akademik takvim açıklandı. Ancak sonuna salgın sürerse yaz okulunun açılmayacağı bilgisi eklendi. Ayrıca yaz okulunun uzaktan eğitim yoluyla yapılabilmesi de gündeme geldi. Bu konuda Üniversitemiz nasıl bir uygulama yapacak? 

Yaz okulunu salgın biterse ve şartlar normalleşirse okulumuzda yapacağız. Ancak salgın sürerse ve öğrencilerimizi Üniversitemize getirme şansımız olmazsa yaz okulunu açamayacağız. Öğrencilerimizi mağdur etmemek için yaz okulunu açmak ve en azından teorik dersleri vererek onları mağdur etmemeyi istiyoruz.

Salgının seyrine göre açılabilecek yaz okulunun dışında bir de uzaktan eğitim sisteminde yer almayan derslerin yazın yapılacak 3 ya da 5 haftalık sıkıştırılmış eğitimlerle tamamlanması söz konusu. Her ikisinin akademik takvimdeki yerine baktığımızda tarihlerin çakıştığını görüyoruz. Peki, yaz okulu da açılırsa öğrencilerimiz hem sıkıştırılmış eğitime hem de yaz okuluna başvurabilirler mi?

Evet. Eğer öğrencilerimizin iki farklı eğitim sürecindeki dersleri çakışmazsa ve alabilecekleri krediyi aşmazlarsa her iki eğitimi de aynı süreçte alabilecekler. 

Bununla birlikte öğrencilerimizi mağdur etmemek adına senatoya getireceğimiz bir tasarı da var. Şu teklifi sunacağız: Bir dersin uygulamalı yaz eğitimine bırakılması durumunda bu dersin kredisinin de öğrencinin yaz okulunda kullanabileceği krediye eklemek istiyoruz. Ancak bunun kesinleşmesi için öncelikle senatomuzda konunun her yönüyle ele alınması gerekiyor. Bunu gündeme alacağız ve nasıl bir uygulama yapılabilir görüşeceğiz.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN LEHİNE OLACAK HER KONUDA ŞARTLARI ZORLARIZ”

Öğrenciler sınıf geçmek için toplamaları gereken AKTS miktarında bir düşüş yaşanmasının gündemde olup olmadığı konusunu merak ediyorlar. Bu konuda öğrencilerimize neler söylersiniz?

Üniversiteler tüm eylemlerini YÖK’ün çizdiği sınırlar içinde yapabilir. Şu an bu konu gündemimizde değil. Ancak kararların çok hızlı alındığı bir süreci yaşıyoruz. Eğer bu konu içinde bulunduğumuz süreç içinde gündeme gelirse, biz öğrencilerimizin lehine olabilecek şartları zorlarız. Ancak bu konuda bir değişiklik kesin olacak ya da olmayacak diyemem.

Geçtiğimiz haftalarda TBMM’de eğitimlerin yaz aylarında yapılması konusunda yükseköğretimi de kapsayan bir kanun kabul edildi. Öğrencilerimiz bu yasanın içeriğini farklı farklı yorumladılar. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Bu kanun, şartların durumuna göre yaz eğitiminin nasıl yapılacağı konusunda üniversitelere yetki veren bir düzenlemeydi. Rektörlük olarak biz, verilen bu yetkiyi dekanlarımızla paylaştık. 
Dekanlarımız, fakültelerindeki öğretim şartlarına göre yaz aylarında yapılacak bir eğitimi ne kadar sürede ve nasıl yapacaklarını bize bildirdiler. Biz de onların aldığı kararları uygulamaya geçirdik.

“HARÇLARIN ÖDENMESİ KONUSUNDA TASARRUF ÜNİVERSİTELERDE DEĞİLDİR”

YÖK tarafından alınan bir karar ile tüm stajlar donduruldu. Salgının yayılma hızının düşüşüyle de fabrikalar yavaş yavaş üretimlerine başlıyor. Stajlar konusunda YÖK’ün yeni bir kararı var mı? Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir? Öğrencilerimiz ne zaman stajlarını yapabilirler?

YÖK tarafından dondurulduğu açıklanan stajların yapılabilmesi için şartlar oluşmaya başlıyor. Bununla ilgili Üniversitemize ulaşan başvurular da var. Öğrencilerimizin içi rahat olsun. Kariyer ve Mezun Merkezimizi (DPÜ KAMER) ve burada yayımlanacak duyuruları takip etsinler. Süreçle ilgili gelişmeleri bu kanal üzerinden onlarla paylaşacağız.

Üniversitemizde harç ücretlerini ödeyen öğrencilerimizin sürekli talep ettikleri bir konu var: Ücretlerin geri ödenmesi. Üniversitemiz harçların geri ödenmesi noktasında yetkili midir?

Yükseköğretim harçlarının öğrencilerden toplanması ya da ödenmesi konusunda Üniversitelerin tasarrufu söz konusu değildir. Üniversiteler bu süreçte alınan kararların uygulanmasında aracı rolünü üstlenirler. Devletimiz bu yönde bir karar alır ve YÖK, ‘Öğrencilerinize bu parayı ödeyin’ derse biz bu parayı öğrencilerimize öderiz. Böyle bir karar çıkar mı, bilmiyoruz. Ancak öğrencilerimiz şunu bilmeliler: Harçlardan gelen ücretler, öğretim üyelerimize ders ücreti olarak ödeniyor. Bizi yönetenler bu yönde nasıl bir karar alırsa biz de bu kararı harfiyen uygularız.

Hazırlık sınıfı öğrencilerinin akademik takvimleri ve eğitimlerinin nasıl sürdürüleceği konusunda gelen sorulara ne yanıt verirsiniz?

Hazırlık sınıfı öğrencilerimizle ilgili çalışmalar sürüyor. Resmi iletişim kanallarından duyuruları takip etsinler. Öğrencilerimizin içleri rahat olsun. Hiçbir öğrencimizi mağdur etmeden, en kısa zamanda uygulamaları hayata geçireceğiz.

Yüksek lisans öğrencileri için alınmış bir karar var mı?

Yüksek lisans öğrencilerimizin ara sınavlarının ödev şeklinde olacağını daha önceden duyurmuştuk.

Bunun yanında yüksek lisans öğrencilerimiz için YÖK tarafından kayıt dondurma seçeneği sunuldu. Özellikle laboratuvar çalışması yapması gereken öğrencilerimiz, YÖK’ün sunduğu bu fırsattan yararlanarak kayıt dondurdular. Öğrencilerimiz kendi şartlarını düşünerek kayıt dondurma konusunda kararlarını verdiler.

“YENİDEN BİR ARAYA GELİNCE AYRI GEÇEN GÜNLERİN ACISINI ÇIKARTACAĞIZ”

TÖMER öğrencilerinin eğitimleri sürüyor mu?

TÖMER öğrencilerimizin bir kısmı ülkesine döndü. Ancak ülkelerinde de olsalar, burada da olsalar bizden kopmadılar. Uzaktan eğitimle derslerini almaya devam ediyorlar.

Bu yıl mezuniyet töreni olacak mı?

Mezuniyet törenini eğer şartlar uygun olursa düzenlemek istiyoruz. Hem bu kez mezuniyet keplerini 2-3 değil 5-6 metre yukarı atacağız.

Hepimiz tabi ki yuvamızı, üniversitemizi çok özledik. 2020-2021 Akademik Yılı başladığında öğrencilerimizi güzel bir kutlama ya da yuvaya tekrar hoş geldin etkinliği bekleyecek mi?

Eğer bu salgını yenersek ki, inşallah yeneceğiz. Biz bunun acısını çıkartırız. 

Öğrencilerinize son olarak ne söylemek istersiniz?

Geçen bir öğrenci grubumuz Kütahya’yla ilgili duygularını paylaşmışlar. Ben de o videoyu internet sitemize koydurdum. Böyle mesajları çok alıyoruz. Öğrencilerimiz seslerini duyurmak isterlerse bölüm ya da fakülte bazında bir araya gelip öğrenci konseyimize duygularını iletebilirler. Onları sitemizde yayımlar ve özlem gideririz. 

Yayın boyunca öğrencilerimizi yanımızda hissettiğimi belirtmek istiyorum. Sizlerin selamlarına dileklerine çok ihtiyacımız var. Bütün öğrenci arkadaşlarımıza kucak dolusu sevgiler sunuyorum. Şunu da hatırlatmak istiyorum: Evde kalın. Tedbirlere azami şekilde riayet edin ve sağlıklı kalın.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 28 Nisan 2020, Salı / 3713 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler