İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından ‘‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’’ isimli konferans gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah ÇETİN katıldı.

Program Prof. Dr. Nurullah ÇETİN’ in özgeçmişinin okunmasıyla başladı. Sözlerine ‘‘İstiklal Marşımız dönemsel değil, evrensel bir metindir. İstiklal Marşımızı anlamak için ise milli mücadeleyi de anlamak bilmek gerekir. Milli Mücadele; İrade-i Ecnebiyye karşı İrade-i Milliye'nin verdiği bir mücadeledir,  diyerek başlayan ÇETİN; Mehmet Akif her mısrasın da bir anlam taşıyarak İstiklal Marşı’nı yazmıştır. ‘‘ Hakkıdır Hakka Tapan Milletimin İstiklal’’ cümlesiyle bağımsızlığımızı hiçbir zaman yok edemeyeceklerini tek cümle ile yansıtmıştır, Mehmet Akif bir nevi İrade i Milliye’nin sözcüsüdür ’’ dedi.

Prof. Dr. Nurullah ÇETİN; İrade i Milliye’nin, İrade i Ecnebiyye'ye karşı verdiği mücadeleyi AKİF’in dizeleriyle açıkladı. Gençlere ‘‘Vatanınız için yapılacak en büyük fedakârlık şehadettir, vatan namustur, şereftir vatanı korumak atalarımıza büyük bir borçtur,’’ bizler; Itrinin tekbiriyle Müslüman, AKİF’ in İstiklal Marşıyla Türküz’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmalarının sonunda Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal AKTAN' ın hediye takdimi ile program son buldu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 14 Mart 2018, Çarşamba / 3061 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler