Kadınlar Günü Özel Programı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlenen “Kadınlar Günü Özel” konulu konferans ve ödül töreni gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğu danışmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar YAZKAÇ’ın; Geleceğin mimarı annelerimize, sanatkâr kadınlarımıza, sanat ve sanatçıya himaye ve destek  olmak bilinciyle hareket ettiğimiz bu programı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz.

Üniversitemizi, Kütahya’ya, Ülkemize  Türk kültür ve Sanatlarının yaşatılması, öğretilmesi, bilim ve sanat yuvalarında kökleşmesini sağlayarak  bu uğurda özveri ve fedakarca çalışarak eser, kitap ve hizmetler vermiş olan değerli kadın akademisyen ve sanatkar hanımefendilere teşekkür amaçlı yapılacak olan programa hoş geldiniz. konuşmaları ile başlayan konferans ve ödül törenine Başta Kütahya Valisi Ahmet Hamdi NAYİR, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bülent TATKAN ile eşi Nilgün TATKAN, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi GÖREN, Baro Başkanı Ahmet ATAM, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız  Prof. Dr. Ahmet ALTUNCU, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral ile eşi Gülsüm GÜRAL, STK’ların kadın temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Birbirinden değerli konuşmacıların kendi hayat öykülerini renkli sunumlar eşliğinde katılımcılarla paylaştığı Kadınlar Günü Özel programında Rektörümüz Prof. Dr. Remzi GÖREN konuşmasına şehitlerin anne ve eşlerini anarak başladı. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde yapılan konuşmaların kadının mağdur edildiği, sığınma evlerine mahkum edildiği gerçeğini değiştirmediğini belirten Prof. Dr. Remzi GÖREN, “Tüm bunları çözecek bir ağın oluşturulması, sosyal ortamın sağlanması, hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiği ortadadır. Kadınlar her şeyden önce insandır. Onlar da tıpkı erkekler gibi söz söyleme, itiraz etme, iş yapma, toplumda etkin rol alma hakkına sahip olduklarına inanıyorum. Buraya kadın akademisyenlerimizden birinin idari göreve atanması talimatını vererek geldim, onlara güveniyorum, başarılı olduklarını gördükçe mutlu oluyorum. Kadınlar Gününün 8 Mart’a hapsedilmemesini, kadınlarımızın her zaman ve her yerde insan yerine koyulmasını diliyorum. Kadına uzanan ellerin kırılmasını, ona değer veren ellerin öpülmesini, kadınlarımızın bugün olduğu gibi her gün hatırlanmasını diliyorum” dedi.
“2016 YILINDA 409 KADIN KOCASININ KURBANI OLDU”

Kütahya Baro Başkanı Ahmet ATAM ise “Kadınlar Günü Özel” programının sürdüğü saatlerde dünyanın birçok yerinde kadının şiddet görmeye devam ettiğini söyledi ve son 2 saatte cinayete kurban giden kadınlara dikkat çekti.  ATAM, “Emeğiyle, mücadelesiyle ve duruşuyla dünyayı daha yaşanabilir hale getirmeye çalışan tüm emekçi kadınlarımızın günü kutlu olsun. Kadınlar Günü’nü kutluyoruz… Biz bu günü kutlarken şu an Çin’de 2 saat içerisinde 10 kız çocuğu öldürüldü; Hindistan’da 2 saat içerisinde 12 kadına tecavüz edildi; Çin’de öldürülenler hamilelik safhasında kız çocuğu olduğu içindi. Dün Kütahya’nın bir ilçesinde, bir kadın eşi tarafında bıçakla doğrandı. Geçen sene Türkiye’de 409 kadın eşinin kurbanı oldu, öldürüldü. Bunun farkındalığını yaratmamız, bu noktalara da değinmemiz gerekiyor. Eğer biz 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor ve bunu anıyorsak kadın hala erkekle eşit duruma gelmemiştir, bir birey olarak kabul edilmiyordur.  Umarım çok daha güzel günlerde bu günü kutlarız ve daha da sonunda kutlamaktan vazgeçeriz” şeklinde konuştu.
“HER BAŞARILI KADININ YANINDA DA ERKEK OLMALI”

Kadının karşı karşıya kaldığı olumsuz durumlar ve gördüğü kötü muamelenin ne kültür ne de inançta yeri olmadığına vurgu yapan Vali Ahmet Hamdi NAYİR, her başarılı kadının yanında ona destek olan erkeklerin olması gerektiğini söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programlarının yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yol gösterici olabileceğine de değinen Vali NAYİR, “Nüfusumuzun yarısı; ama hayatımızın kesinlikle yarısından fazlası olan kadınlarımız için senenin bir gününü ayırmak elbette ki yetersiz. Bizler, nüfusumuzun diğer yarısını da yetiştiren kadınlarımızı anmayı, onlara değer vermeyi bir güne sığdıracak değiliz. Bugün yaşadığımız, her birimizi üzen, her bir vicdanı sızlatan kadına karşı kötü muamelenin ne tarihimizde, ne kültürümüzde, ne de inancımızda temel bulacak, uygun gösterilecek hiçbir yönü yok. Buna rağmen tarihimizin, kültürümüzün, inancımızın kutsadığı, yücelttiği kadınlarımızın karşı karşıya kaldıkları durumları da eleştirmemek mümkün değil. Bu programlar, bu günler belki analarımız, bacılarımız, kız kardeşlerimiz olan kadınlarımızın toplum içinde anlaşılması, hak ettiği yerleri bulması bakımından bir rol üstlenecek, bizlere de yol gösterecek günler olacak. Diliyoruz ki hayatın her yönünü paylaştığımız gibi kadınlarımızı da hak ettikleri yere getirerek, hak ettikleri değeri vererek ayaklarının altına cennet koyduğumuz kutsal varlıklara bizler onları rahat ettirecek her hususu yerine getirerek bu görev hayatımızı tamamlamış oluruz. “Her başarılı erkeğin ardında bir kadın” vardır sözü de beni çok rahat ettirmiyor. Mutlaka başarılı kadınların yanında da onlara destek veren erkekleri de görmek istiyoruz ki toplum o zaman gerçek manada hüviyetini ve hürriyetini kazanmış olsun” diye konuştu. Programda, Prof. Dr. Fatma Çiçek DERMAN, Prof. Dr. Ayşegül TÜREDİ ÖZEN, Esengül İNAL PULAT, Sema GÜRAL SÜRMELİ, Nurdan TÜRKKAN, Aylin ŞENGÜN TAŞÇI’nın ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Konferans ve ödül töreni sonrası 58 sanatçıya ait 63 eserin beğeniye sunulduğu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma Sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Kadınlar Günü Özel programı Vali Ahmet Hamdi NAYİR ile diğer protokol üyelerinin sergiyi gezip, incelemesiyle sona erdi.

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Mart 2018, Cuma / 3095 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler