Üniversitemiz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi İşbirliği İle Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Çini ve Seramik Sempozyumu Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Çini ve Seramik Sempozyumu Kazakistan’ın Türkistan Şehrinde bulunan Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, her biri alanında uzman ve önemli görevler üstlenen katılımcılar ve kalabalık bir izleyici kitlesi ile gerçekleştirildi.

Sempozyum açılış konuşmaları kapsamında sırasıyla Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. İskender Işık ve  Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve İnovasyon Müdürü Prof. Dr. Alyona Baltabaeva sempozyuma dair görüş ve düşüncelerini katılımcılar ile paylaştı.

Prof. Dr. Mehmet Kutalmış; üniversitelerin, bulundukları bölgenin rehberi olduğunu, aynı zamanda ait oldukları bölgenin tüm sorunlarını yüklenerek aklın ve bilimin ışığında çözüme kavuşturup, bölgeyi geleceğe taşıyan kurumlar olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin de Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin felsefesi ve ekolünü devam ettirerek bölgesini tarihte olduğundan daha ileri bir düzeye taşımayı kendisine misyon ve vizyon edindiğini belirtti. Kutalmış, konuşmasını; “Bilindiği gibi Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin türbesinin üzerinde yer alan çini işlemeleri 600 yıldır büyük oranda bir değişime ve zayiata uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Asırları bünyesinde barındıran bu eserler, güçlü ve büyük bir medeniyetin bilgi, birikim, tecrübe ve karakterini temsil etmektedir. Nitekim Üniversitemizde gerçekleştirilen bu sempozyum, işte bu temsil kabiliyetinin hatırı sayılır bir halkasını teşkil etmektedir” sözleriyle tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’in ata topraklarına olan hasretini ve sempozyum katılımcılarına olan selam, saygı ve muhabbetlerini ileterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. İskender Işık, özellikle Anadolu Türkleri ve tüm Türk Dünyası için manevi değeri yüksek bu topraklarda, Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin manevi huzurunda bulunmanın kıymet ve önemini belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü; “Neredeyse aynı tarihlerde kurulan iki üniversitenin gerçekleştirmekte olduğu bu güzide etkinlik, çini-seramik alanında düzenlenen etkinliklerin ilki ve en önemlisi olma özelliğini taşımaktadır. Bu sebeple, az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz çini ve seramik eserlerden oluşan sanat sergileri, oturumlar kapsamında sizlere hitaben sunulacak bilimsel çalışmalar ve Geleneksel Seramiklerin Dünyadaki Durumu ve Kazakistan'da Seramik Fabrikası Kurulması başlıklı panelde yer alacak değerli konuklarımızın konuşmaları ayrıca önem arz etmektedir.  Çünkü bu sempozyumun sonuçları dünya bilim ve sanat literatürüne katkı sağlarken, aynı zamanda bu topraklarda doğup yeşeren çini ve seramik kültürünün yeniden canlandırılması için atılan ilk adımdır.” dedi. Ayrıca bir üniversitenin öncelikle bulduğu bölgeye, sonra o ülkeye ve nihayetinde tüm insanlığa hizmet etme sorumluluğu olduğunu belirten Işık’ın konuşmaları izleyicilerin yoğun alkışları ile tamamlandı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk oturum, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Artır’ın başkanlığında başladı. Oturumda sırasıyla; İtalya Emilia Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda İtalya Seramik Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Paolo Zannını, Lübnan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve Trablusşam Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Khaled Omar Tadmorı, İngiltere Central Lancashire Üniversitesi Sanat Tasarım ve Moda okulu öğretim üyesi Prof. Dr. David Stuart Bınns, Prof. Dr. İskender Işık, Güzel Sanatlar Fakültemiz Seramik ve Cam Bölümü Başkanı Doç. Nureddin Gülaçtı ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Veli Uz bildirileri ile yer aldı.

Birinci oturumun ardından, Mimarlık Fakültesi Dekan Vekilimiz ve aynı zamanda Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Osman Şan’ın sürdürmekte olduğu sosyal sorumluluk projesi kapsamında üretilen ve tasarımları Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanımız Arş. Grv. Gökhan Akca tarafından gerçekleştirilen “Kalevani” isimli seramik eserler sergisi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Sanatçılarından Kütahyalı Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya’nın “Çınar’ın Gölgesinde Kütahya Çinileri” başlıklı kişisel çini sergisi ve son olarak da yine Arş. Grv. Gökhan Akca’nın eserlerinden oluşan “Oğuz’un Yolculuğu” isimli kişisel seramik sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergilerde yer alan eserler sempozyum katılımcıları ve izleyicilerinin yoğun ilgi ve beğenisini topladı.

Prof. Dr. Khaled Omar Tadmorı’nin başkanlık ettiği ikinci oturumda; Prof. Dr. Recep Artır, Prof. Dr. Osman Şan,  Mimarlık Fakültemiz Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Uğur Kut ve Ece Seramik Satış ve İş Geliştirme Müdürü Emre Berksun tebliğlerini sundular.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. İskender Işık’ın yaptığı, “Geleneksel Seramiklerin Dünyadaki Durumu ve Kazakistan'da Seramik Fabrikası Kurulması” başlıklı panelde ise; Prof. Dr. Paolo Zannını, Prof. Dr. David Stuart Bınns, Prof. Dr. Recep Artır, Doç. Nureddin Gülaçtı, Refsan Tic. Ltd. Şti. sahibi ve Genel Müdürü Gökhan Karaaslan, Eskişehir Viba Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Baykal, Ece Holding İcra Kurulu Üyesi Ahmet Çenesiz ve Altın Çini & Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kıratlı konuyla ilgili görüşlerini ve tecrübelerini dinleyicilerle paylaştılar.

Katılımcılar, sempozyumun teknik ve kültürel gezileri kapsamında; Kazakistan / Çimkent Sanayi Bölgesi ve Zerde Seramik Fabrikası, Ahmet Yesevi Üniversitesi Arkeoloji Müzesi, Türk Dünyası Kültür ve Tarih Müzesi, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi ve Yesevi hazretlerinin hocası Arslan Baba türbesi ile  Türkistan’ın diğer tarihi mekânlarını ziyaret ettiler.

Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Çini ve Seramik Sempozyumu, Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen gala yemeği ile tamamlandı. Yemekte katılımcılara ve misafirlere hitap eden Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ve Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eren; başta Prof. Dr. İskender Işık, Öğr. Grv. Uğur Kut ve Arş. Grv. Gökhan Akca olmak üzere Türkiye’den ve Dünyanın diğer bölgelerinden gelerek sempozyuma katkı sağlayan, emek harcayan ve vakit ayıran akademisyenlere ve iş adamlarına teşekkürlerini arz ederek katılım ve teşekkür belgelerinin takdiminde bulundular.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 20 Kasım 2017, Pazartesi / 2902 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler