Bir Mütefekkir Olarak Ziya Gökalp Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türkiyat Araştırmaları Topluluğu tarafından, konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali Duymaz ve Prof. Dr. Salim Çonoğlu‘nun katıldığı Bir Mütefekkir Olarak Ziya Gökalp Konferansı düzenlendi. Konferansa, Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Karabekir, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Ali Duymaz şunları söyledi: “Halk bilimi ve halk edebiyatı alanında temel olan kavramları Ziya Gökalp tanımlamıştır. Ziya Gökalp olmadan halk bilimi ve edebi araştırmalar eksik olur. Türk dili ve edebiyatının kurucusu ve eğitiminin temel çerçevesini çizen Fuat Köprülü ile birlikte çok büyük hizmetler vermiştir. Türkiyat kavramını Fuat Köprülü ortaya atmıştır. Köprülüyü etkileyen en temel isim Ziya Gökalp’tir. Gökalp sosyolojinin kurucusudur, halk bilimi ve edebiyatı hakkında ilk yazıları yazmıştır. Gökalp’in halk bilimine bakışı bugünkü sosyolojiye yakındır. Fuat köprülünün bakış açısı edebiyata yakındır. Gökalp masal, destan ve menkıbelerin güncellenip yazılmasını sağlayan sanatkârdır. Türkiye’de yayınlanmamışken, Ziya Gökalp, Dede Korkut’tan bahseder. Avrupadaki kaynakları takip etmiş çevirtmiş ve onları okuyan yorumlayan dünyayı takip eden düşünce adamıdır.”

Gökalp çağının bütün sıkıntılarını duyan milli bir aydındır. Milli duyarlılığı yoğundur ve sorunlara çözüm arayan bir kişidir diyen Prof. Dr. Ali Duymaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Gökalp’in 2. Meşrutiyette ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda fikirleri çok önemlidir. Gökalp aydındır, aydınlıktır. 20. yy. başındaki Türk aydınlarının baş isimlerindendir.”

Ziya Gökalp’in hayatında Diyarbakır, İstanbul ve Selanik şehirlerinin çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Salim Çonoğlu yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “19. yy. Osmanlı İmparatorluğunun kaynadığı zamanlardır. İmparatorlukta memnuniyetsizlik vardır. İlerleyen süreçte reformlar başlar. Diyarbakır o dönemlerde önemli bir şehirdir. Gökalp’in babası Diyarbakır’ın önemli isimlerinden hürriyetçi demokrat bir adamdır. Gökalp, eğitim yıllarında zekası ile dikkat çeken bir öğrencidir. Namık Kemal ve Ahmet Mithat Efendinin kitaplarını okur. Ziya Gökalp, Diyarbakır’da doğuyu tanır. Amcası, Ziya Gökalp’e İslam Felsefesi üzerine temel kaynakları okutur. İstanbul’a geldiğinde Ziya Gökalp Veterinerlik eğitimi almaya başlar. Siyasete ilgi duymaya başlar. Siyasetle uğraşır. İstanbul’da tutuklanır. 2. Meşrutiyet’ten sonra ittihat ve terakki içindedir. Gazetelerde yazılar yazar. Selanik’ten döndükten sonra sosyoloji eğitimi vermeyle ilgilenir. Gökalp kendisinden sonra gelenleri de derinden etkilemiştir. Ülke sorunlarını sistematik görebilen ve bunlara çözüm arayan aydındır.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 04 Mayıs 2017, Perşembe / 2104 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler