Kültürümüzü ve Medeniyetimizi Tanıyoruz Konferansı

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Osmanlı Kültürü ve Medeniyeti Topluluğunun düzenlediği, konuşmacı olarak Dursun Gürlek’in katıldığı Kültürümüzü ve Medeniyetimizi Tanıyoruz Konferansı düzenlendi. Etkinliğe katılım yoğundu.

Konferansta konuşan Dursun Gürlek şunları söyledi: “Kütahya Evliya Çelebi’nin memleketidir. Dünyada üç en önemli seyyah vardır. Avrupa’dan Marco Polo, Arap dünyasından İbn-i Batuta, diğeri de bizden Evliya Çelebidir. Çelebi; kelimesi Allah’ın isimlerinden birisi olan Calab’dır. Çelebi halk dilinde Calab kelimesidir. Allah yolunda gidendir. Çelebi; kibar, beyefendi. Kültürümüzde çelebiler önemlidir. Mevlana’nın arkadaşı, aziz dostu Hüsamettin Çelebi, 1. Mehmet Çelebi, Süleyman Çelebi, Katip Çelebi ve Evliya Çelebidir.”

Kütüphaneler, kitaplar cennettir diyerek öğrencilerin kitap okumasını tavsiye eden Dursun Gürlek sözlerini şöyle sürdürdü: “1977’de, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver Hoca ile röportaja gitmiştim. Röportaj sırasında bana kültür nedir diye sordu. Çok kolay gibi gözüken aslına bakarsanız çok zor bir soru. Kültürün bir sürü tanımı var. Cevap verdim. Süheyl hoca cevabımı beğenmedi. Sonra bana dedi ki: ‘Oğlum kitap çok. Hepsini okumaya vakit yok. Öyleyse en iyi iş kitap karıştırmaktır. Hangi konunun, hangi kitapta olduğunu bilirsen, işte bunun adı kültürdür’ demişti. Düşündüm, Süheyl hocanın kültür tarifi doğru.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 15 Mart 2016, Salı / 1967 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler