Hz. Mevlana‘yı 742. Vuslat Yıldönümünde Anma Töreni

Hz. Mevlana‘yı 742. Vuslat Yıldönümünde Anma Töreni Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Belediye Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi. Programa Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Anıl İça törende yaptığı açılış konuşmasında Mevlana Celaleddin Muhammed'in büyük bir düşünür, büyük bir şair, büyük bir mutasavvıf ve örnek bir şahsiyet olarak insanlarımızın gönüllerinde yer ettiğini belirtti. Kütahya'nın tarihte Mevleviliğin önemli, merkezlerinden birisi olduğunu ve kentimizin Hz. Mevlana'nın torunlarına hala ev sahipliği yaptığını söyledi. Prof. Dr. Anıl İça törenin gerçekleşmesinde emeği geçen ve destek olanlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Anma gecesinde, Yrd. Doç. Dr. Kadir Güler Kütahya Mevleviliği konusunda verdiği konferansta şunları söyledi: "Kütahya Mevleviliği, Mevleviliğin ortaya çıkışından itibaren Germiyanlılara, Osmanlılara, Kütahya’ya ve Kütahya’nın manevi iklimine önemli katkılar sağlamış ve bu coğrafyanın insan profiline inanç ve kültürel olarak faydalı unsurlar katmıştır. Bugün için farklı dernekler ve isimler adı altında devam eden Kütahya Mevleviliğinin hizmet anlayışı yeniden değerlendirilmelidir. Mevlevilikle ilgili dernekler tek çatı altında konfederasyona dönüştürülerek hizmet anlayışları mahalli olmaktan çıkarılmalıdır. Kütahya, Mevlevilik vizyonunu bir inanç ve kültür alanı olarak değerlendirmeli ve buna göre tanıtmalıdır. Bunun ilk şartlarından biri de Arguniyye Mevlevihanesi’nin yeniden te’sis edilmesidir. Arguniyye Mevleviliğinin pratiğe dönüşüp Kütahya’nın tasavvufi hayatına katılması, Kütahya’ya hem maddi hem de manevi olarak çok mühim katkılar sağlayacaktır."

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Korosu Ud Sanatçısı Necati Çelik ve Kütahya Tarihi Türk Müziği Derneği sanatçılarının konseri de büyük beğeni topladı. Hz. Mevlana'yı 742. Vuslat Yıldönümünde Anma Programı plaket takdimiyle sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 07 Aralık 2015, Pazartesi / 2605 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler