Öğretim Üyelerimiz Otomotiv Sektöründe Söz Sahibi Olacak

Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri İçin Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi başlıklı doktora tezi Fen Bilimleri Araştırma Görevlimiz Arife Yurdakul tarafından Prof. Dr. Hasan Göçmez’in danışmanlığında tamamlandı. Tez savunma jürisinde Prof. Dr. Remzi Gören, Prof. Dr. Bekir Karasu (AÜ), Prof. Dr. Abdullah Öztürk (ODTÜ) ve Prof. Dr. Hasan Okuyucu (YBÜ) yer aldı.

Jüri üyeleri, ülkemizin 2023 vizyonu yerli ve milli teknolojiler konusunda yapılan bu tip akademik çalışmaların son zamanlarda daha da anlam kazandığını özellikle otomotiv sektöründe yerli ileri teknoloji malzemelerin üretimine yönelik çalışmanın öneminden bahsetti.

Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Araştırma Görevlimiz Dr. Arife Yurdakul tarafından yapılan açıklamada “Tez çalışmasında, hidrotermal yöntemle sentezi yapılan beyaz ve mavi renkli Y-TZP tozlarının nano boyutta (3-10nm) üretildiği geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ile saptanmıştır. Sonrasında nihai ürün olarak, otomotiv sektöründe somun kaynağında kullanılan beyaz ve mavi renkli seramik kaynak pimleri yüksek tokluk ve sertlik değerlerinde üretilmiştir. Elde edilen kaynak pimlerinin otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın üretim hattında denemesi yapılmış olup ithal muadiline göre daha yüksek performans göstermiştir. Ayrıca bu çalışma ile 2 adet patent başvurusu gerçekleştirilmiş ve DPÜ Tasarım Teknopark A.Ş.’de bahsi geçen nano boyutlu tozların büyük ölçekte üretimini sağlayacak T.C. Bilim ve Sanayi Bakanlığı destekli firma kurulmuştur.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 25 Kasım 2015, Çarşamba / 3854 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler