Üniversitemiz, Üniversiteler Sıralamasında Yükselişte

Üniversitemiz, Üniversiteler Sıralamasında Yükselişte. 2013’te Dünya Üniversiteler Sıralamasında 1483. sırada olan Üniversitemiz, 2014-2015 sıralamasında 1092’ye; Türkiye Sıralamasında ise 39. sıradan 22. sıraya yükseldi.

URAP’ın (University Ranking by Academic Performance) Üniversiteleri yayınladıkları makale sayısı, aldıkları atıf sayısı, toplam doküman sayısı, atıfların etki değeri ve uluslararası iş birlikleri gibi kriterlere göre sıraladı. Kasım 2014 sıralamasında  Üniversitemiz, dünyada 1092.; Türkiye’de ise 22. sırada.  URAP’ın 2012-2013 Dünya Üniversiteler sıralamasında 1483.; Türkiye sıralamasında ise 39. sırada yer almıştı. 

Üniversitemiz Fizik Alanında Türkiye’de İlk 6 Üniversiteden Biri

Bölüm bazında yapılan bu sıralamaya göre, Türkiye’de Üniversiteler sıralamasında Fizik Bölümümüz dünyada 350. Türkiye’de de 6. sırada yer almıştır.

Fizik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Atalay Küçükbursa konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “URAP 2014-2015 alan sıralamasında dünyadaki en iyi üniversiteleri 23 farklı alana göre listelemektedir. Alanlara göre açıklanan üniversite sayısı, o alanda yayınlanan makale yoğunluklarına, makalelerin almış oldukları atıflara göre, 50 ile 1000 arasında değişmektedir. URAP’ın yaptığı alan sıralamalarının, Türk ve dünya üniversitelerinin akademik performansları hakkında bilgi vermesi ve üniversite tercihleri için yardımcı olması hedeflenmektedir. 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde ADIM FİZİK GÜNLERİ IV konferansına da ev sahipliği yapan bölümümüz, son yıllarda lisans öğrencilerinin fizik bölümlerine ve temel bilimlere karşı olan ilgisizliklerine rağmen fiziğin önemini göstermek açısından başarılı bir şekilde akademik çalışmalarına devam etmektedir. URAP’ın, 01.06.2015 tarihinde yayınladığı “Üniversitelerin Alanlara Göre Sıralaması” listesinde Üniversitemiz Fizik Bölümü  dünyada 350. sırada yer almıştır. Geçtiğimiz yıl dünya sıralamasında 542. ve Türkiye sıralamasında 11. sırada yer alan Bölümümüz bu yıl dünyada 350. ve Türkiye’de 6. sıraya yükselmiştir.  Bölümümüzde hem teorik hem de deneysel fizik alanındaki çalışmalar 6 anabilim dalında ve 15 akademik personel ile yürütülmektedir. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ederim.”

Alan Sıralaması Nasıl Yapılmaktadır?

Alan sıralamaları; THE, QS, ARWU, NTU, Leiden ve URAP gibi sıralama kuruluşları tarafından yapılmaktadır. URAP alan sıralamalasında; makale ve atıf konusunda güvenilir kaynaklardan biri olan InCites verileri kullanılmakta, anket ve benzeri yöntemlerle elde edilen veriler değerlendirmeye alınmamaktadır. URAP alan sıralamalarında son üç yılın performansı değerlendirmeye alındığı için elde edilen sonuçlar, ilgili üniversitenin akademik performansının sürekliliğini göstermektedir. Üniversitelerin makale ve atıfları, bu makale ve atıfların ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası işbirliği oranı URAP alan sıralamasında ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: http://www.urapcenter.org/2014/country.php?ccode=TR&rank=all

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Haziran 2015, Çarşamba / 12085 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler