1. Postarland.Org Uluslararası Afiş Festivali ve Türkiye Organ Nakli Vakfı İle Birlikte Gerçekleştirilen “Organ Bağışı” Konulu Uluslararası Afiş Yarışması

Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümümüz tarafından düzenlenen “1. Postarland.Org” Uluslararası Afiş Festivali ve “Türkiye Organ Nakli Vakfı” ile birlikte gerçekleştirilen “Organ Bağışı” konulu Uluslararası Afiş Yarışması sergilenmeye başlandı.

Konuyla İlgili açıklama yapan Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanımız Doç. Dr. Levent Mercin şunları söyledi: "Afiş, görsel iletişim kurabilmek için en yaygın kullanılan grafik tasarım ürünlerinden biridir. Afiş, sanatın eleman ve ilkelerinden yararlanılıp estetik kaygılar gözönüne alınarak tasarlanırken, kullanımda işlevselliği ön planda olan bir üründür. Çünkü onun öncelikli amacı bir sanat eseri gibi izleyiciye sadece estetik haz vermek değildir, onun ayrıca insanları bilgilendirmek, onlara mesaj iletmek, sosyal içerikli konularda farkındalık oluşturmak, etkinliklerden haberdar etmek ve bir ürünü tanıtmak gibi bir görevi de vardır. Bu yönüyle afiş, yıllardır vazgeçilmez grafik tasarım ürünlerinden biri olmuş ve olmaya da devam edecektir.

Bu gerekçelerden yola çıkarak bu önemli alanı bilimsel ve sanatsal ortamlarda irdeleyebilmek; bu alanda daha önceden tasarlanmış afişleri inceleyebilmek ve afiş tasarımının gücünü kullanarak 'ORGAN BAĞIŞI' konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen Uluslararası Afiş Yarışması Projesi 'Türkiye Organ Nakli Vakfı' ile birlikte gerçekleştirildi. Ayrıca festival kapsamında gerçekleştirilen bu yarışma ile sosyal bir konu (organ bağışı) irdelenerek insanlığa hizmet etmek; grafik tasarımın önemli ürünlerinden biri olan afiş konusunda alana yeni ürünler kazandırılmasını sağlayarak eğitsel bir misyonu yerine getirmek, Dünya’da ve Türkiye’de bu alanda tasarım yapanları aynı platformda buluşturmak da hedeflenmiştir.

Bu amaçla yaklaşık bir yıl önce danışmanı olduğum öğrencim Semih Çelikçi, tezin uygulama kısmı olarak “afiş festivali” gerçekleştirme fikirini ortaya attı. Yaptığımız uzun görüşmelerden sonra bu fikrin uygulanabilir ve gelecekte de sürdürülebilir olduğu kanaati oluştu. Elbette bu fikrin gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenler vardı. Öncelikle yasal izinler alındı. Daha sonraki ilk hedef yapılacak festivalin isimini belirlemek ve o ismi tescillemek oldu. Sonraki adım ise bir web sayfası kiralamak oldu. Bundan sonraki süreçte festivalin kurumsal kimlik ve web sayfası tasarımları hazırlandı. Bu işlemler yapılırken bir yandan da afiş festivali kapsamında gerçekleştirilecek uluslararası afiş yarışması için destek verebilecek kurum veya kurumlarla görüşmeler yapıldı. Bu kapsamda 'Türkiye Organ Nakli Vakfı' Uluslararası Afiş Yarışmasının toplamda 10.000 TL olan ödülü karşıladı, BEMAR Kariyer Okullları ise Amerika’dan gelen grafik tasarımcısı Luba Lukova’nın transfer giderlerinin büyük bir kısmını üstlendi.

Posterland.org Uluslararası Afiş Festivali’nin düzenleme kurulunda GSF. Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Altuncu, Girişimcilik Kurulu Birim Sorumlusu Prof. Dr. Osman Şan, Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Levent Mercin, Yrd. Doç. Dr. Doğan Arslan, Semih Çelikçi, Vedat Şeker ve Büşra Keçeci yer alırken, bu projenin yürütücülüğünü Doç. Dr. Levent Mercin ve yardımcılığını ise Semih Çelikçi gerçekleştirdi.

Afiş yarışması uluslararası olduğu için farklı kıta ve ülkelerden profesyonel grafik tasarımcı ve akademisyenlerle görüşüldü. Nihayetinde Türkiye’den Abdulagani Arıkan, Ali Seylan, Ali Tomak, Ayşegül İzer, Doğan Arslan, Levent Mercin, Onur Yazıcıgil, Selçuk Öziş, Uğur Atan, Yusuf Keş ve Türkiye Organ Nakli Vakfı temsilcisi doktor Salih Gülten; Bosna-Hersek’den Dalida Karić-Hadžiahmetović, İsviçre’den Felix Pfäffli, Finlandiya’dan Kari Piippo, Amerika’dan Luba Lukova ve Elizabeth Resnick, İran’dan Mehdi Saeedi, Pakistan’dan Saima Zaidi, İtalya’dan Sergio Olivetti, Polonya’dan Wieslaw Grzegorczyk ve İsrail’den Yossi Lemel jüri üyesi olarak görev aldı. Jüri üyeleri birbirilerinden bağımsız bir şekilde kendi şifreleriyle girebildikleri web sayfasından afişleri tek tek çevrimiçi olarak oyladı ve sonucunda en yüksek puanı alan ilk 100 afiş finalist oldu. Daha sonraki aşamada jüri üyeleri bu 100 afiş arasından ödüle layık gördükleri 5 afiş’i seçti ve belirlenen afişlerden en çok tercih edilen afişler sıralanarak birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci olarak belirlendi."

Yarışmaya 35 ülkeden toplam 2200 afiş gönderildi. Şartlara uymayan 30 afiş ilk elemede listeden çıkartıldı diyen Doç. Dr. Levent Mercin sözlerini şöyle sürdürdü: “16 Ocak 2015 tarihinde duyurusu yapılan yarışmaya yaklaşık iki ay gibi çok kısa sürede bu kadar afişin gönderilmiş olması, Üniversitemize, jüri üyelerine ve düzenleme kuruluna duyulan güvenin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ayrıca ilk defa düzenlenmesine rağmen yarışma kapsamında oluşturulan web sayfasını hem yurtdışından hem de yurtiçinden yüz binlerce kişi ziyaret etmiş, 1500’ün üzerinde kullanıcı kayıt yaptırmış, sosyal medyada uluslararası düzeyde ciddi oranda paylaşılmış ve ulusal gazetelere haber olmuştur. Festival kapsamında ve sonrasında açılacak sergiler, festival kapsamındaki ziyaretler ile festival ve sergilerin haber olmasıyla bu oran daha da artacaktır.  

Afiş festivali 5 gün sürecektir. Bu bağlamda yarışma sergileri, kişisel sergiler, seminerler, söyleşiler, workshoplar ve bir panel gerçekleştirilecektir. Festival etkinliklerimizi ulusal düzeyde farklı il ve üniversitelerden öğrenci gurupları da ziyaret edeceklerdir.  

Festivalin gerçekleştirilmesinde desteklerini bizden esirgemeyen Rektörlüğümüz başta olmak üzere, Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetimine, BEMAR Kariyer Okulları Kurucusu Emel Özmal’a, DPU TV’e, Semih Çelikçi,’ye, Vedat Şeker’e, Büşra Keçeci’ye, Ceyda Bayrakdar’a ve adını burada tek tek sıralayamadığım emeği geçen herkese en içten duygularla teşekkür ederim.”  

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Nisan 2015, Pazartesi / 3487 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler