Üniversitemizde Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi Ulusal Sempozyumu Gerçeklestirildi

Ilahiyat Fakültemiz tarafindan organize edilen Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi Ulusal Sempozyumu’ 3 gün sürdü. Sempozyumda Kütahya Mevleviligi ele alindi.

Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi Sempozyumunda Konusan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karaaslan:

“Huzur isteyenler, Mevlana’nin ve O’nun yolunda yürüyenlerin sesine kulak vermeli”

Ilahiyat Fakültemiz tarafindan organize edilen, Kütahya Valiligi, Kütahya Belediyesi, Il Müftülügü, KÜTSO, KÜMAKSAD KIMDER; KIHMED’in de paydas oldugu Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi Ulusal Sempozyumu gerçeklestirildi. Sempozyumda Mevlevilik ve Kütahya Mevleviligi, degisik açilardan konunun uzmani akademisyen ve arastirmacilar tarafindan ele alindi.

“Dünyaya huzur, baris, kardeslik çagrisinda bulunan büyüklerimizi taniyacak olmanin heyecani içerisindeyiz. “

Sempozyumun açilisinda konusan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, dünyada huzur isteyenlerin Mevlana’nin sesine kulak vermelerini isteyerek sunlari söyledi: “Dünyanin ve bilhassa Islam Dünyasinin üzerinde kara bulutlarin dolastigi bu günlerde, bir zamanlar dünyaya huzur, baris, kardeslik çagrisinda bulunan ve dünyanin geçiciligini yeniden hatirlatan zirveleri günümüzde de taniyarak; bunalan ruhumuza bir nefes aldiracak büyüklerimizi taniyacak olmanin heyecani içerisindeyiz.

Önünden her gün geçtigimiz ve fakat bunlar kim diye merak etmedigimiz büyüklerimizi Ilahiyat Fakültemizin kurulmasiyla birlikte daha yakindan taniyoruz. Uzun bir zamandir sütunlarini kaybetmis, kimligini sorgulamaya baslamis, inancindan süpheye düsmüs, batinin makine medeniyeti karsisinda kendi degerlerini unutmus bir toplum haline dönüstük. Yeniden toparlanmanin ve dirilisin gerçeklesmesi için bu zirve insanlari yeniden tanimamiz gerekiyor. Onlar; esasen bir ruhun ve bir mananin temsilcisiydiler.

Zihnimizin karmakarisik oldugu, ruh dünyamizin altüst oldugu bir kargasa dünyasinda, yeniden taslarin yerine oturmasini istiyorsak, evimize mutlulugun, ruhumuza huzurun gelmesini istiyorsak, cihana huzurun gelmesini istiyorsak; tüm dünya liderleri ve toplumlarin, Mevlana’nin ve O’nun yolunda yürüyenlerin sesine kulak vermesi gerekiyor. Bu gün bizim Ergun Çelebi’yi vesile ederek gündemimize tasidigimiz mana, 21. yüzyili kuracak bu büyük Türkiye’nin temel dinamitlerini tanima savasi ve gayretidir.

Sempozyumumuza destek vererek, gerçeklesmesine zemin hazirlayan tüm arkadaslarima gönülden tesekkür ediyorum.”

“Kütahya'nin en önemli degerlerinden biri Mevleviliktir”

Sempozyumun açilis konusmasini yapan Ilahiyat Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Bilal Kemikli, Kütahya'nin Konya'dan sonra Mevleviligin en önemli merkezlerinden birisi oldugunu belirterek sunlari söyledi: "Kütahya'nin en önemli degerlerinden biri Mevleviliktir. Bunun yeniden hatirlanmasi, Mevlevi Çelebiliginin sehir hayatina kazandirilmasi gerekiyor. Bu gerçeklesirse Kütahya tarihinden güç alir, kalici huzura kavusur. Üniversitemiz Ilahiyat Fakültesi Kütahya’nin tarihi ve kültürel dinamiklerini ve medeniyetimizin hafizasi olan Kütahya’nin degerlerini bilimsel etkinliklerle tanitmayi devam ediyor. Kütahya’nin önemli degerlerinden olan, Kütahya’nin ilk Mevlevi seyhlerinden biri olan Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi'dir. Ergun Çelebi Kütahya dogumludur. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ikinci göbekten torunudur. Dedesi Germiyanoglu Süleyman Pasa, Sultan Veled'in kiziyla evlendiginden Celaleddin Ergun'a da Çelebi unvani verilmistir. Konya'da Sems makaminda yedi terkli Semsi taç giyerek hilafet alan Ergun Çelebi, bir süre sonra Kütahya’da Imaduddin Hezar tarafindan yaptirilan Mevlevihane’nin ilk Seyhi olur. Konya'dan sonra Mevleviligin önemli merkezlerinden biri olan Kütahya’da yasamis ve burada vefat etmistir"

Konusmasinin sonunda, Prof. Dr. Bilal Kemikli, sempozyuma valilik, belediye, müftülük, Ticaret ve Sanayi Odasi ile bazi STK'larin da destek verdigini belirterek, kurum ve kuruluslara katkilarindan dolayi tesekkür etti.

Sempozyumda konusan Kütahya Vali Yardimcisi Mustafa Ingenç, Belediye Baskani Kamil Saraçoglu, KÜTSO Baskani Nafi Güral da yaptiklari konusmada Kütahya’nin tanitimi ve Kütahya Mevleviligi üzerine düsüncelerini paylastilar.

Sempozyumun ögleden sonraki bölümünde Prof. Dr. Mehmet Demirci’nin oturum baskanliginda yapilan panelde, Ömer Tugrul Inançer, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Adnan Karaismailoglu, KÜDER Onursal Baskani Arastirmaci Mustafa Kalyon, dinleyicilerle Mevlevilik üzerine düsüncelerini ve arastirmalarini paylastilar.

Sempozyumun ilk gün oturumlari ardindan Neyzen Hakan Alvan ve Riza Tekin Ugurel ve KÜMAKSAD musiki ekibi tarafindan Mevlevi musikisi ve Türk Tasavvuf Musikisi Konseri verildi. Ayrica, Vahid Pasa Il Halk Kütüphanesi bünyesinde bulunan nadide hat örnekleri de sergilendi. Sergiyi katilimcilar begeni izledi.

 

 

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 27 Ekim 2014, Pazartesi / 1767 defa okundu.

Etiketler : dpü, kahramanmaraş, deprem, dpü kütahya sosyal bilimler meslek yüksekokulu, dpü spor bilimleri fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler