Bosna Savasi Koskoca Bir Insanlik Ayibidir

Saglik, Kültür ve Spor Daire Baskanligi Ilmi Siyaset Toplulugumuz tarafindan konusmaci olarak Emekli Bosna Büyükelçisi Sükrü Tufan katildigi “Dünden Bugüne Bosna” konferansi düzenlendi.

Konferansta konusan Emekli Bosna Büyükelçisi Sükrü Tufan, 40 yillik meslek hayatimin en anlamli 4 yilini geçirdigim Bosna’ya iliskin gözlemlerimi ve anilarimi sizlerle paylasmak istiyorum diyerek özetle sunlari söyledi:”Rahmetli Aliya Izzetbegoviç’e güven mektubu sunmak için çok zor sartlarda, savas nedeniyle kaçak olarak gittim. Bosna Büyükelçiligimin baslangici bile böyle ilginç ve zor sartlarda basladi. Çünkü savas vardi.”

Emekli Bosna Büyükelçisi Sükrü Tufan, Bosna’da 4 dinin kutsal mabetlerinin yan yana görmesinin kendisini çok etkiledigini söyleyerek “Mabetler asirlardir oradaydi. Bu ortak insanligin ifadesidir. Zor zamanda dayanismayi ögretiyordu insanlara” seklinde düsüncelerini ifade etti.

“Çok acikli hikâyelere sahit oldum.”

Çok acikli hikâyelere sahit oldugunun hatirlatan Sükrü Tufan, ”Çok acikli hikâyelere sahit oldum. Ayrilikçi Sirplarla Bosnak Müslümanlari baristirmak adina katildigim uluslararasi iyi niyet misyonunda Mostar’da karsi karsiya getirdigimiz 4. Bosnak Kolordu Komutani ile Sirp Milisleri Generali birbirlerine silah çekti. Silahlar ateslenmedi. Ancak hikayenin hüzünlü tarafi birbirlerine silah çeken bu komutanlar ayni mahallede büyümüs, çocukken çok iyi arkadas olduklarini ögrendigimde içim burkuldu. Onlarin gözlerinde sevgi, nefret, kin, pismanlik ayni ölçüde bir aradaydi. Bosna’yi anlatirken bunlari vurgulamak isterim.”

“Bosna Savasi'nda yenilen insanlik onurudur.”

Bosna Savasi nizami bir savas degildir. Bir milletin onun dini, milli, kültürel degerlerine girisilmis soykirimdir. Bu savasta yenilen insanlik onurudur. Bosna Savasi koskoca bir insanlik ayibidir. Meslek hayatimda, Islam Konferansi Örgütü’nde de bulundum. Islam cografyasinin Bosna’ya bakisindaki farkliliklara yakindan, çogu zamanda, hayretle sahit oldum.

Yugoslavya’nin dagilmasiyla açilan pandoranin kutusundan Bosna, Makedonya, Kosova sorunlari, sikintilari tekrar gün yüzüne çikti. Yüzyillardir bir arada yasamayi ögrenen halklar soguk savasin etkisiyle ve batinin planlari ile Yugoslavya çözüldü. Sorunlar çikti. Burada günah keçisi Bosnaklar oldu. Bosnaklarin karsisindakiler, Bati tarafindan desteklendi.

“Bosna’daki Islam, hosgörülü bir Islam’dir.”

Halkinin Bilge Kral dedigi Aliye Izzetbegoviç bu sikintilari söyle açiklar: “Sirplara göre biz balkanlarda hilafeti tesis etmek isteyen Islamist militanlariz.” Bu sözler Bosna baglaminda önemlidir. Bosnaklara nasil bakildiginin özetidir. Oysa Bosna’daki Islam; açik, liberal, hosgörülü bir Islam’dir. Suudi Arabistan ve Iran’daki Islam anlayisi gibi degildir. Bosna’daki Islam, cografi, kültürel ve tarihi açidan Avrupai’dir. Bu konuda yine Aliye Izzetbegoviç’ten alinti yapmak istiyorum. Der ki “Bosna, Avrupa’dir. Avrupali bir ülkedir. Ancak ona yapilan kötülükler Avrupa’dan gelir.”

“Aliye Izzetbegoviç, iyi bir aile babasi, gerçek bir Müslüman.”

Konusmalarinda Aliye Izzetbegoviç’e özel bir yer ayiran Sükrü Tufan konusmasini söyle sürdürdü: “Aliye Izzetbegoviç’i tanimaktan dolayi onur duymaktayim. Görüsmelerimizde diplomatik iliskilerinin yaninda dosttuk, kardestik. Onunla birlikteyken yasadigim insan sicakligini, güveni, dürüstlügü baska görev yaptigim hiçbir yerde yasamadim. O iyi bir aile babasi, gerçek bir Müslüman, kendi kültürlerine yürekten bagli, halkini çok iyi taniyan, üstün bir lider. Ayrica çagin sorunlariyla ilgilenen dünya çapinda bir bilge ve filozoftur. Bu nitelikleriyle Islam cografyasinda yeni bir lider profili olusturdu. Üstün meziyetli, karizmatik bir lider. Ondan çok sey ögrendim. Ülkesi, idealleri ugruna hapis yatan, çile çeken, mücadele eden örnek sahsiyettir.Aliye Izzetbegoviç, Bosna’yi sadece toprak parçasi olarak görmez. Bosna, fikirdir, der.

Konusmalarini Bosna’da yasadigi deneyim ve anilari anlatarak devam eden Sükrü Tufan sözlerini diplomat olmak isteyen gençlere su önemli tavsiyesini söyledi: “Bosna büyük bir okuldu. Bize okullarda dogru diye ögretilenlerin yanlisligini orada gördüm. Diplomat olmak isteyen gençler, yüreginizi dinleyin. Diplomatlik yalan söylemek degildir. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 27 Ekim 2014, Pazartesi / 2949 defa okundu.

Etiketler : dpü, dpü tömer, dpü kimya bölümü, dpü bilimsel araştırma projeleri koordinatörlüğü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler