Ilahiyat Fakültemiz Kütahya’nin Degerlerini Tanitmaya Devam Ediyor

23-25 Ekim tarihleri arasinda Kütahya’nin ilk Mevlevi Seyhlerinden Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi hakkinda Ilahiyat Fakültemiz tarafindan sempozyum düzenlenecek

Ilahiyat Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Bilal Kemikli, Kütahya’nin tarihi mekanlarindan olan Dönenler Camii (Kütahya Mevlevihanesi) önünde 23-25 Ekim tarihleri arasinda düzenleyecekleri Kütahya’nin ilk Mevlevi Seyhlerinden Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi hakkinda düzenleyecekleri sempozyum ile ilgili basin açiklamasi yapti.

“Sehrin Degerleri Bilimsel Etkinliklerle Tanitacagiz"

Dumlupinar Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi olarak Kütahya’nin degerlerini tanitmak ve bilimsel bir perspektifle ele almak istediklerini ifade eden Dekanimiz Prof. Dr. Bilal KEMIKLI, sunlari söyledi: “ Dumlupinar Üniversitesi Ilahiyat Fakültemiz sehrimizin tarihi ve kültürel dinamiklerini ve medeniyetimizin hafizasi olan sehrin degerlerini bilimsel etkinliklerle tanitmayi kendisine hedef edinmistir. Ilahiyat Fakültesi olarak sehrimizin degerlerini taniyalim, sehrimizin degerlerini bilimsel bir perspektifle topluma tanitalim, hem sehirlilik kültürünün olusmasi, hem de sehre olan ilginin bilimsel anlamda da artmasi için çalismalar yapiyoruz. Geçtigimiz sene Ahterî Muslihiddin Efendi Sempozyumu yapmistik. Bu sene de Kütahya’ya rengini veren Mevleviligi ön plana alalim diyerek ikinci yilimizda, ikinci ulusal sempozyumumuzu da yine Kütahya’nin önemli degerlerinden biri Kütahya’nin ilk Mevlevi Seyhlerinden Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviligi hakkinda düzenliyoruz. Sempozyumla; Kütahya’nin ilk Mevlevi seyhi ve önemli tarihi sahsiyetlerinden biri olan Ergun Çelebi’yi tanitmayi, geçmis ve gelecek arasinda kurulacak olan bu irtibat sayesinde ilimizin manevi degerlerine sahip çikmayi, yasatmayi ve bunlarin örnek alinmasini saglamayi, Kütahya kültürünün daha yakindan taninmasina katkida bulunmayi amaçliyoruz”

Sempozyumun 23-25 Ekim 2014 tarihleri arasinda düzenlenecegini ve açilisinin 23 Ekim’de Kütahya Belediyesi Yeni Kültür Merkezinde olacagini belirten Prof. Dr. Bilal Kemikli, Mevleviligin Konya’da ortaya çiktigini, Sultan Veled döneminde Germiyan topraginda daha çok gelistigini kaydederek, Mevleviligin Konya’dan baska üç önemli merkezinin Kütahya, Eskisehir ve Afyon oldugunu, Kütahya’nin Mevleviliginin digerlerinden daha çok öne çikan bir hususiyet arz ettigini söyledi.

Mevleviligin gelisimi ve Kütahya’nin Mevlevilik açisindan önemine iliskin kisa bilgiler veren Prof. Dr. Kemikli,  Mevlevihane’nin geride kalan müstemilatinin, vakif asevinin ve hazirenin restorasyonun devam ettigini ve buranin Kültürel faaliyetler için kullanilacagini belirtti.

Prof. Dr. Kemikli, restorasyonu devam eden Asevinin restorasyon sonrasi Türk-Islam sanatlarindan olan hat, tezhip, ebru gibi geleneksel sanatlarin nesvünema buldugu bir kültür merkezine dönüsmesini, ilimle, irfanla, musiki ve sanatla dolu bir ortam olusmasini, Ilahiyat Fakültesi’nin sehirdeki merkezi olmasini istediklerini, bunun sehir kültürünü ve kimligini zenginlestirecegini Kemikli ifade etti.

Prof. Dr. Bilal Kemikli, projelerini maddi ve manevi desteklerde bulunan Kütahya Valisi Serif Yilmaz’a, Belediye Baskani Kamil Saraçoglu’na, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan’a, Il Müftüsüne ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasi (KÜTSO) yönetimine, KIHMED, KIMDER ve KUMAKSAD gibi gönüllü tesekküller ile Kütahya halkina tesekkür etti.

“Üniversite Sehir Bütünlesmesinin Güzel Bir Örnegi”

KUTSO Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ahmet Bagirgan da yapilacak çalismanin Üniversite sehir bütünlesmesinin çok güzel bir örnegi oldugunu kaydederek, KÜTSO olarak bütçelerinin %10’unu sosyal ve kültürel etkinliklere ayirdiklarini, sempozyuma destek vereceklerini söyledi.

Kütahya Il Müftüsü Haci Yusuf Gül de yaptigi konusmada sempozyuma her türlü destegi vereceklerini ifade etti.

Dekanimiz Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin yaptigi basin açiklamasinda Ilahiyat Fakültemizin bazi ögretim üyeleri ile bazi sivil toplum kuruluslari temsilcileri de hazir bulundu.

 

 

                                                                                                   

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Ekim 2014, Cuma / 1923 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kahramanmaraş, deprem, hatay, gaziantep, dpü arama ve kurtarma topluluğu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler