Gaziantep’te “Uluslararasi Karma Sergi”

Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Üyemiz ve Proje Koordinatör Yardimcimiz Doç. Dr. Levent Mercin Demokrasi Söleni ve Uluslararasi Karma Sergi hakkinda açikla yapti.

Doç. Dr. Levent Mercin sunlari söyledi: “Demokrasi Söleni ve Uluslararasi Karma Sergi”, T.C. Basbakanlik Merkezi Finans Ihale Birimi ve Avrupa Birligi’nin ortaklasa yürüttükleri ve finanse ettikleri “Demokratik Vatandaslik ve Insan Haklari Egitimi Projesi” kapsaminda, Dumlupinar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin yürütücülügünü yaptigi, Selçuk Üniversitesi ile Güzel Sanatlar Egitimini Destekleme Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan ortaklasa hazirlanan bir proje sergisidir.

Çagdas bir toplum olabilmenin en önemli göstergeleri arasinda yerlesmis bir demokrasi, gelismis insan haklari mekanizmasi, çogulcu bir anlayis ve uyusmazliklarin barisçil yollarla çözülmesi yer alir. Literatür incelendiginde dünya tecrübesi göstermistir ki; egitim ve bu kapsamda yer alan etkinlikler, bu kavramlarin bir toplumda gelismesinde ve yerlesmesinde önemli bir rol oynamaktadir. Demokrasinin yerlesmesi ve gelismesi, demokratik kültürün ailede, okulda, çevrede ve toplumda yasanmasiyla mümkün olur.

Toplumlarda demokrasi ve insan haklari konusunda duyarlilik saglamak, farkindalik olusturmak ve korumak için “Demokrasi ve Insan Haklari Egitimi” bir zorunluluktur. Bu egitim, bireylerin kisisel gelisiminin ilk safhasi olmasi nedeniyle özellikle okulöncesi, ilkokul ve ortaögretimde oldukça önemlidir. Bu bakimdan, egitim sistemleri araciligiyla demokratik vatandaslik ve insan haklari kavramlarini güçlendirmek, Türkiye de dâhil bütün Avrupa ülkelerinde hayati bir öneme sahiptir. Haklar ve sorumluluklar açisindan farkindalik olusturmak ve elestirel düsünmeyi gelistirmek ise sürekli bir destegi gerektirmektedir. Iste bu proje genel anlamda bu destegi saglamak için hazirlanmistir.

Demokratik kültürün okullarda yerlestirilebilmesi için hak, özgürlük, hosgörü gibi soyut ama dogrudan anlayis ve yasanti ürünü olan kav­ramlarin ise kosulmasinda belirlenen ilke süreç temelli, yasanti ve eylem merkezli bir yaklasim üzerine kurulmustur. Bu hedefin gerçeklestirilmesi için üç temel boyuttan bahsedilebilir. Birinci boyutta demokratik okul kültürünün felsefe, vizyon ve misyonunu belirleyerek paydaslarda bilinç, tutum, deger ve davranis olusturma adina gelistirilen dogrudan uygulamalar; ikinci boyutta ise demokratik, ilke, deger ve normlarin görünürlügünü saglayan posterler, afisler ve el ilanlari yer alir. Üçüncü ve son boyut da ise katilimcilik anlayisini gelistirici bir dizi kurul, komisyon ve çalisma gruplarinin varligindan söz edilebilir. Bu üç boyut içerisinde yer alan ikinci boyut, “Demokrasi Söleni” konulu “Uluslararasi Karma Sergi” ile dogrudan iliskilidir. Dolayisi ile projenin hedef gruplarini olusturan, Türkiye’deki egitim alanindaki uygulayicilar (Il Milli Egitim Müdürlükleri, yerel yönetimler, ögretmenler ve ögretmenlerin disinda okullarda görev yapan personel), okul aile birlikleri, egitim alaninda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslari, yazili ve görsel basin-yayin organlari ile projenin nihai faydalanicilari olan okulöncesi, ilkögretim ve ortaögretim ögrencileri, ebeveynler ve sonra da Türkiye’de yasayan vatandaslar bu kapsamda elde edilecek materyallerden yararlanmis olur.

Proje genel anlamda Türkiye’nin yedi bölgesi ve 81 ilini kapsamaktadir. Ancak projede hedeflenen iller Türkiye’nin tüm sehirleri olmakla beraber, projenin süresi dikkate alinarak sadece sergilerin düzenlenecegi yerler; Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde Mersin, Karadeniz bölgesinde Samsun, Iç Anadolu Bölgesinde Ankara ve Konya, Dogu Anadolu Bölgesinde Erzurum, Marmara Bölgesinde Istanbul, Ege Bölgesinde Manisa ve Kütahya, Güneydogu Anadolu Bölgesinde ise Gaziantep ile sinirlandirilmistir. Sergi faaliyetlerinin gerçeklestirilecegi iller cografi, demografik ve sosyo-ekonomik kriterler göz önünde bulundurularak seçilmistir. Söz konusu kriterlerde Milli Egitim Bakanliginin illerde yürütmekte oldugu proje sayisi ve Türkiye’de nüfusun cografi dagilimi da dikkate alinmistir.

Özgün ve farkli eserlerin ortaya konuldugu bu sergiye yurt içinden 30, yurt disindan 10 olmak üzere toplam 40 sanatçi ve tasarimci 57 eser ile katildi.”

“Sergiye halkin da yogun ilgi gösterdigi gözlerden kaçmadi.”

Aralarinda Türkiye’deki birçok üniversiteden ögretim üyesinin yani sira basindan bir karikatüristin, yurtdisindan ise ABD’li, Polonyali, Fars, Macar, Israilli, Fin, Azeri, Alman, Rus ve Bosna Hersekli sanatçi/tasarimciya kadar birçok insan, yagliboya tablo, karikatür, illüstrasyon, poster vb. gibi sanat eserleri ile tasarimlar ortaya koymuslardir. Bu eserler 30 Nisan 7 Mayis 2014 tarihleri arasinda Kütahya’da, 9-16 Mayis 2014 tarihleri arasinda Konya’da, 20-27 Mayis 2014 tarihleri arasinda Ankara’da, 30 Mayis-6 Haziran 2014 tarihleri arasinda Samsun’da, 10-17 Haziran 2014 tarihleri arasinda Erzurum’da sergilenmistir. Altinci sergi açilisi ise Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezinde (Eski Havra) Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardimcisi Ali Gür, Gaziantep Cumhuriyet Bassavcisi Esat Semeri, Il Kültür Turizm Müdürü Ergün Özuslu, Demokrasi Söleni Proje Koordinatör Yardimcisi Doç. Dr. Levent Mercin ve birçok seçkin davetlinin katilimlariyla gerçeklestirildi. Ayrica bu sergiye halkin da yogun ilgi gösterdigi gözlerden kaçmadi.

Açilis konusmalarinda Doç. Dr. Levent Mercin, proje ve bununla ilgili olarak gerçeklestirilen sergi süreci hakkinda bilgi verdi. Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, böyle bir serginin Gaziantep’te açilmis olmasindan memnuniyet duydugunu, hedefi ve ismi anlamli olan bu serginin Türkiye’nin gelecegi adina önemli kazanimlari saglayacagina inandigini belirterek emegi geçenlere tesekkür etti.  Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardimcisi Ali Gür ise bu tarz projelerin ülkemiz için çok önemli oldugunu belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birligi fonlarina aktardigi maddi kaynaklarin bu sayede tekrar Türkiye’ye getirildigini ve ülkemiz adina yararli islerde kullanildigini söyledi. Daha sonra hep birlikte sergi gezildi.

 

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Eylül 2014, Cuma / 2251 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, tubif, dpü domaniç hayme ana meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler