Radyasyona Karşı Milli Üretim

Üniversitemizde, Askeri Lise ögrencileri Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas, TÜBITAK’in düzenlediği 45. Orta Öğretimler Arası Ulusal Proje Yarismasi’nda 10418 proje arasinda Kimya Dalinda 1. olan, aynı zamanda Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü’nü alan ‘Milli İmkânlarla Sentezlenen, Karakterize Edilen (FTIR, AAS, XRD ve B2O3 Analizleri) Nanopartiküler Sodyum Pentaborat Kullanilarak Üretilen Materyallerin Radyasyon Önleyici Performanslarinin Nötron, Gama Ve X Isini Testleri Ile Arastirilmasi’ Projesi’n

Ayrıca Üniversitemizin Kimya ve Biyokimya Bölümü laboratuvarlarinda Prof. Dr. Yunus Erdogan ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Şen ve ekiplerinin 'Yeni Nano Boyutlu Bor ve Türevlerinin Sentezi ve UygulamalarI' çalışmalarına süratle devam ettiği belirtildi.

Proje sunumunda Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas su önemli noktalari vurguladi: “Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon (KBR) saldirilarina karsi her yil yabanci ülkelerden malzeme satin alinmaktadir. KBR kiyafetleri kisi basi maliyeti 1000 dolar. Bu ürünlerin raf ömürleri de kisadir. Buradan hareketle biz de milli koruyucu kiyafet fikri ile yola çiktik. 21. Yüzyilin en büyük problemi olan radyasyonla ilgili bu çalismayi yaptik. Pilotlar için kozmik radyasyondan korunmayi saglayan koruyucu kumas üretimi ve uçak cami gelistirdik.”

Proje kapsaminda basta Üniversitemiz olmak üzere birçok üniversitenin imkânlarindan yararlandiklarini belirten Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas sunlari söyledi: “Bu çalismanin sonucunda Sodyum Pentaborat milli imkânlarla ilk defa sentezlenmistir. Sodyum Pentaborat ile bor ticaretindeki gelirimiz ve pazar payimizi arttiracagiz. Sodyum Pentaborat yurtdisindan 1 kg 150 dolara alinmakta. Biz 1 kg Sodyum Pentaborat 2 TL’ye ürettik. Sodyum Pentaborat, kursun koruyuculara göre 2.5 kat daha hafif, kullanisli ve ekonomik. Ayni zamanda Ikincil Gama Isinlarini yaymamaktadir.

Sodyum Pentaborat sentezlemesi ülkemizde ilktir. Radyasyon önleyiciligi üzerine çalisma yapilmasi dünyada ilk ve tamamen özgündür. Gelecekte koruyucu kiyafetlerde, radyasyon yayan cihazlarin üzerine kiliflarda, cam ve boya yapiminda, radyasyonu önleyen çadir ve siginak yapiminda, radyasyona yakalanmayan milli muharip uçak yapiminda kullanilabilir.” 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Haziran 2014, Pazartesi / 10185 defa okundu.

Bu Kategorideki Diğer Haberler